Hlavní obsah

Erupce sopky na Galapágách může ohrozit vzácné leguány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Quito

Sopka Wolf na ostrově Isabela na Galapágách v pondělí po 33 letech opět vybuchla. Po jejích svazích se valí proudy lávy. Erupce může ohrozit jedinou kolonii růžových leguánů Conolophus marthae na světě, uvedly agentury AFP a DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Exploze sopky na Galapágách (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

O erupci sopky vysoké 1707 metrů informovalo ekvádorské ministerstvo pro životní prostředí s tím, že začala 1.30 místního času (9.30 SELČ). Jako první na ni upozornili správu Národního parku Galapágy turisté, kteří kolem ostrova proplouvali na lodi.

Foto: Reuters

Po erupci galapážské sopky Wolf se po jejím úbočí valí láva.

Láva se zatím valí po jihovýchodní straně sopky. Růžoví leguáni žijí na severozápadní straně vulkánu. Běžnější žlutí leguáni a obří želvy žijí na severním svahu.

Foto: Diego Paredes, ČTK/AP

Dým stoupající z galapážské sopky Wolf

Wolf je největší sopkou na vulkanických Galapágách. Naposledy vybuchla v roce 1982. Na ostrově Isabela jsou čtyři další sopky – Darwin, Alcedo, Cerro Azúl a Sierra Negra.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Růžový leguán je jedním z druhů pozemních leguánů žijících na Galapágách, kteří jsou méně známí než mořští leguáni ze souostroví.

Foto: Profimedia.cz

Galapážský žlutý leguán Conolophus subcristatus

Stejně jako rozšířenější žlutý leguán Conolophus subcristatus, žijící na většině ostrovů v Galapágách, je to archaicky vypadající ještěr dlouhý přes metr o váze až 12 kilogramů.

I když je to býložravec, neopovrhne ani hmyzem nebo stonožkami. Hlavním zdrojem potravy i vody jsou místní opuncie.

Foto: Profimedia.cz

Galapážský leguán Conolophus subcristatus požírá opuncii.

Růžový leguán byl objeven až v roce 1986 a v roce 2009 genetická studia prokázala, že jde o samostatný druh. Oba se od společného předka oddělili před 5,7 miliónu let. Na Galapágách žije mezi pěti až deseti tisíci suchozemskými leguánů, růžových je ale jen sto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám