Hlavní obsah

Hollande se sešel s bratry Castrovými, Total získal smlouvu na průzkum ropy

– Havana • Aktualizováno

Francouzský prezident François Hollande se v pondělí na Kubě sešel s Fidelem i Raúlem Castrovými v rámci vůbec první návštěvy hlavy Francie na komunisty ovládaném ostrově. Šéfa Elysejského paláce doprovázejí zástupci desítek francouzských firem a jedné z nich, společnosti Total, se podle agentury Reuters podařilo uzavřít smlouvu na průzkum ropných ložisek u pobřeží ostrova.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzský prezident Hollande na schůzce s Raúlem CastremVideo: Reuters

 
Článek

Hollande se nejprve sešel s osmaosmdesátiletým vůdcem komunistického převratu z roku 1959 Fidelem Castrem, který se v poslední době vyskytuje na veřejnosti kvůli zdravotním problémům jen zřídka. Podle reportérky francouzského listu Liberátion trvala soukromá schůzka obou mužů téměř hodinu.

„Měl jsem před sebou muže, který tvořil historii,“ řekl Hollande po schůzce podle tohoto listu. S mužem, jehož Západ vnímá jako symbol kubánské diktatury a sám Hollande jej před lety v tisku označil za krutého diktátora, prý debatovali o řadě témat, například o klimatu nebo zemědělství.

Foto: Alex Castro, ČTK/AP

Hollande se sešel i s bývalým kubánským vůdcem Fidelem Castrem

Poté se Hollande sešel se svým kubánským protějškem Raúlem Castrem, podrobnosti jejich setkání však nejsou známy.

Francouzský prezident je prvním nejvyšším představitelem nějakého západního státu, který navštívil Kubu od loni oznámeného uvolňování vztahů mezi komunistickým ostrovem a Spojenými státy. Na úvod své návštěvy oznámil, že Francie učiní vše pro zrušení amerického embarga uvaleného na karibskou zemi v roce 1962. [celá zpráva]

Total zkusí znovu štěstí

V rámci kubánského hospodářského otevírání se světu došlo při Hollandeově návštěvě k setkání zástupců desítek firem z obou zemí. Ropná společnost Total díky tomu získala právo na průzkum ložisek ropy u pobřeží ostrova ve spolupráci s monopolní státní společností CubaPetroleo.

Total již své štěstí u kubánských břehů zkoušel v 90. letech, nesetkal se však s úspěchem, stejně jako desítka dalších zahraničních firem. Kuba však minulý týden přišla s novými informacemi, podle nichž se u jejích břehů v Mexickém zálivu nacházejí miliardy barelů ropy, které mají chudou zemi zbavit ropné závislosti na jejím socialistickém spojenci, Venezuele.

Reklama

Výběr článků

Načítám