Hlavní obsah

NSA má informace o 30 procentech telefonátů v USA, chce ale všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) shromažďuje informace o necelých 30 procentech telefonních hovorů ve Spojených státech. V pátek to napsaly americké deníky The Washington Post a The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenované představitele a anonymní zdroje. Ještě před osmi lety NSA prý sledovala prakticky všechny hovory.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

The Washington Post uvedl, že NSA se daří získávat 20 až 30 procent informací o telefonátech Američanů. Jde o tak zvaná metadata, tedy údaje o telefonních číslech, čase a místě volání, nikoli o obsahu hovoru.

Ještě v roce 2006 NSA byla s to shromáždit data prakticky o všech telefonátech. Od té doby podíl sledovaných hovorů strmě klesl především kvůli tomu, že Američané stále více používají mobilní telefony a méně pevné linky, uvedly deníky.

Chce všechna data

The Washington Post napsal, že zjištění odporuje všeobecnému předpokladu o prakticky úplném a plošném sledování všech hovorů, který vychází z odhalení někdejšího spolupracovníka NSA Edwarda Snowdena. Nicméně oba listy zdůraznily, že vláda podniká kroky, aby se rozsah sledování vrátil na úroveň roku 2006. NSA bude prý usilovat o soudní příkaz, který by přiměl operátory, kteří dosud s rozvědkou nespolupracují, aby jí předávaly údaje o hovorech.

Skupiny na ochranu občanských práv uvedly, že je nově zveřejněné informace nijak neuklidňují, především proto, že vláda stále chce získat údaje o hovorech všech Američanů. "Přistoupit na jejich právní zdůvodnění, znamená přistoupit na to, že časem budou sbírat všechno, i když to ještě teď nedělají," řekl Jameel Jaffer z Americké unie pro občanské svobody.

Podle vlády rozvědky potřebují metadata o telefonátech k vystopování případných teroristů a teroristických hrozeb. NSA podle listů nechtěla jejich články komentovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám