Hlavní obsah

Nový starosta New Yorku jedl pizzu příborem, místní to pobouřilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

V úřadu nesedí ani čtrnáct dnů a už vyvolal mezi obyveteli New Yorku pobouření. Nový starosta Bill de Blasio si totiž dovolil v jedné restauraci jíst pizzu příborem a na něco takového nejsou lidé z nejlidnatějšího města Spojených států zvyklí.

Foto: Jan Somma-Hammel, ČTK/AP

Starosta Bill de Blasio

Článek

Média píší o takzvané Forkgate, tedy Vidličkové aféře, která souvisí se správným způsobem, jak jíst v New Yorku pizzu. Starosta by ji totiž měl, jako správný Newyorčan, konzumovat rukama.

Demokrat de Blasio, který má italské předky, se vždy snažil prezentovat jako muž z lidu. A obyvatelé New Yorku se teď ptají: proč nejí pizzu stejně jako všichni ostatní tady? Fotografie starosty s příborem v ruce se ihned objevily na internetu po celém městě. „To je ale Newyorčan,“ podivoval se list The New York Post. „Starosta New Yorku jí pizzu jako turista,“ napsal zase deník The New York Daily News.

Podobného „faux pas“ se v minulosti dopustili i bývalá guvernérka Aljašky Sarah Palinová a americký miliardář Donald Trump a rovněž se nevyhnuli kritice.

Newyorský starosta navštívil pod dohledem fotoaparátů a kamer pizzerii Goodfellas ve čtvrti Staten Island. Setkal se zde s místními lidmi a malými podnikateli z okolí. Pizzu tam jedli rukama téměř všichni.

„Snažil se chovat zdvořile“

„Myslím, že se jen snažil chovat zdvořile,“ omlouval následně de Blasia spolumajitel podniku Scot Costentino. „Promluvíme si s ním o tom někde stranou. Všichni Newyorčané jedí pizzu rukama,“ dodal.

Starosta, jehož matka byla Italka, následně vše dlouze vysvětloval. „V mé rodné zemi je typičtější jíst vidličkou a nožem. Byl jsem v Itálii mnohokrát a u některých druhů pizzy jsem si na to zvykl,“ prohlásil demokratický politik. Když prý jí pizzu s bohatou náplní, obyčejně začíná příborem, a pak přejde „na americký způsob, tedy rukama“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám