Hlavní obsah

USA v sevření rekordních mrazů. Na vině je polární vír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Extrémně silné mrazy zasáhly v posledních dnech Spojené státy a Kanadu. Teploty klesají i pod minus třicet stupňů. Na vině je mimořádně hluboká níže, kterou označují ta polární vír. Zatím byl nejvíce postižen středozápad, Nová Anglie se na úder mrazivého vzduchu teprve připravuje. Od Nového roku si mrazy vyžádaly už 16 obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sníh v USAVideo: Reuters

 
Článek

Mrazivé počasí, jaké málokdo pamatuje, postihne na počátku týdne oblast od severu Středozápadu po východní pobřeží USA, varovala americká Národní meteorologická služba. „V některých oblastech země je to jedna z nejhorších třídenních period, jakou jsem kdy viděl,“ řekl meteorolog Joe Bastardi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Středozápad USA se topí ve sněhuVideo: Reuters

V Chicagu naměřili v pondělí minus 29 stupňů, v Minnesotě a v obou Dakotách naměřili minus 28 stupňů. Extrémně chladno je však i více na jihu, v Kentucky naměřili minus 17 a pod bod mrazu klesla i teplota v New Orleansu.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Michiganští policisté kontrolují dálnici I-75 u Clarkston

„V Minnesotě bývá zima, ale teď je řeč o historických mrazech v příštích dnech,“ řekl mluvčí minnesotského oddělení pro veřejnou bezpečnost Bruce Gordon. „Říkáme lidem, aby dávali pozor i na své přátele a sousedy. Kdokoli může potřebovat pomoc,” dodal. Ve státě poprvé po sedmnácti letech zavřeli školy.  Uzavřeny jsou i v Chicagu, St. Louis a v Milwaukee.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Částečně zamrzlá řeka Charles v Bostonu

„Mrzne nám dech v nosech. Je to hrozné a bude to ještě horší, nemůžeme jít ani ven se psy,“ řekla 40letá Michelle Plasová z minnesotského St. Paul.

Foto: Zoran Milich, Reuters

Muž, který uklouzl v pátek na zledovatělém chodníku v New Yorku

Situaci zhoršuje silný vítr, takže mnohdy to působí, jako by bylo minus padesát. „Viděl jsem omrzliny i pod oděvem,” řekl AP lékař na pohotovosti v Minneapolis Douglas Brunette. „Nestačí se zakrýt. Musíte mít oblečení, které vzdoruje živlům a zachytí vítr,” dodal.

Foto: Holly Hart, ČTK/AP

Nákladní automobil jede po dálnici I-74 u Urbany v Illinois

Východní pobřeží se na příchod velkého mrazu teprve chystá. Do úterka by v New Yorku měla teplota prudce klesnout z nynějších plus 11, na které stoupla teplota po vlně mrazů z pátku, na minus 12 stupňů. Obdobný propad očekává i hlavní město Washington.

New Jersey už připravuje evakuační centra pro bezdomovce, která se otevírají, když nastávají silné mrazy.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Američanka běží v Cambridge okolo zamrzlé řeky Charles

Potíže v dopravě 

Na severu u Velkých jezer a v Ohijském údolí řádily vánice, zatímco více na jihu a podél Apalačských hor komplikoval silniční dopravu mrznoucí déšť. Většina řidičů ale dbala na varování a raději nevyjela. Dalším se to ani nepovedlo, protože jejich auta byla pod sněhem a v mrazu nestartovala.

Foto: Mike Segar, Reuters

Carlos Mendez odstraňuje sníh ze svého auta v Bronxu

Starosta Indianapolis Greg Ballard vyhlásil ”červený” stupeň dopravního ohrožení, takže do ulic mohou řidiči jen v případě nouze. Naposledy toto varování město vydalo v roce 1978.

Mráz způsobil poruchy oběma lokomotivám vlaku na lince z Detroitu do Chicaga, který uvázl u Kalamazoo na devět hodin.

Zrušeno bylo v neděli přes 3500 letů a zpoždění jich mělo 7300.

Foto: NOAA, Reuters

Studená fronta nad USA na družicovém záběru z 6. 1.

Polární vír

Polární vír je trvalá tlaková níže vyskytující se u obou zemských pólů.

V Arktidě převažuje vysoký tlak způsobený trvalou arktickou výší. Na severu jsou ale také dvě trvalé arktické cyklóny. Islandská má v zimě centrum nad Baffinovým ostrovem, aleutská se v zimě v létě přesouvá nad Sibiř.

Polární níže mají obvyklé průměr tisíc až dva tisíce kilometrů. V zimě většinou posilují, zatímco v létě slábnou. Ovlivňují také sílu větru, čím jsou hlubší, tím je vítr silnější.

Ještě výraznější vliv má antarktická cyklóna.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám