Hlavní obsah

Bacheletová vyhrála první kolo voleb v Chile, má šanci být prezidentkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile
Aktualizováno

Michelle Bacheletová má velkou šanci vrátit se do křesla prezidentky Chile. V nedělním prvním kole prezidentských voleb přesvědčivě zvítězila, získala téměř dvojnásobek hlasů oproti své největší rivalce Evelyn Mattheiové, nepřekročila ale padesátiprocentní hranici, takže se se 15. prosince uskuteční druhé kolo. Volební účast se odhaduje na 56 procent.

Foto: Reuters

Michelle Bacheletová se raduje z výhry v prvním kole prezidentských voleb.

Článek

Podle zatím neoficiálních konečných výsledků získala umírněná socialistka Bacheletová bezmála 47 procent hlasů a kandidátka vládních konzervativců Mattheiová, která byla ministryní za současného pravicového prezidenta Sebastiana Piňery, jen 25 procent. Sedm zbývajících kandidátů na úřad hlavy státu zůstalo daleko za touto dvojicí.

”Jít do druhého kola je jistě triumf,” řekla podle agentury AP nadšená Mattheiová svým podporovatelům. „Mnozí pochybovali, že se tam dostaneme, ale jsme v něm.“ Mnohé průzkumy předpovídali vítězství Bacheletové v prvém kole. Chilané jsou nespokojeni se středopravou vládou a prezidentem.

Foto: Victor Ruiz Caballero, ČTK/AP

Evelyn Mattheiová zdraví své příznivce.

Bacheletová byla prezidentkou už v letech 2006 až 2010 a těšila se velké oblibě. Ústava ale zakazuje, aby prezidentskou funkci zastávala stejná osoba dvě funkční období za sebou. Bacheletová, kterou podporují socialisté, komunisté a křesťanští demokraté, chce snížit propast mezi bohatými a chudými a zvýšit daně, aby vysokoškolské vzdělání bylo zdarma. Chilané si také stěžují na nedostatečnou zdravotní péči, i když země je jednou z nejbohatších v Latinské Americe.

Bacheletová slíbila, že pokud vyhraje, za prvních sto dní v úřadu provede padesát reforem. Nemá ale podporu demonstrujících studentů, kteří dokonce okupovali kancelář jejího týmu, kam umístili transparent: „Změna se děje v ulicích, ne v Monedě (kde je prezidentský palác).“

Mattheiová vyzývá k pokračování Piňerovy politiky, přičemž uvádí, že Chilané se mají nyní lépe, než když nastoupil do funkce. Doufá, že získá hlasy příznivců dalších sedmi kandidátů, kteří propadli. Deset procent hlasů sice získal nezávislý kandidát blízký podnikatelským kruhům Franco Parisi, ale dalších deset levicový kandidát Marc Enríquez-Onimani.

Chilané v neděli volili rovněž 120 nových poslanců dolní komory parlamentu a 20 ze 38 senátorů. Podle chilského volebního systému je potřeba, aby vládní koalice měla pro prosazení zákonů více než prostou většinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám