Hlavní obsah

Kanada zrušila víza pro Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kanada oznámila zrušení víz pro občany ČR. Velvyslanec Otto Jelinek to oznámil ve čtvrtek odpoledne s tím, že zrušení víz má okamžitou platnost. Víza do Kanady museli Češi mít od července 2009. Bez víza lze v Kanadě pobývat šest měsíců. Zrušení vízové povinnosti se týká všech pasů.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vízovou povinnost Ottawa zavedla v červenci 2009 kvůli zvýšenému počtu žádostí o azyl. Většina žadatelů byla romského původu. Po zavedení víz klesl počet žádostí o azyl o 99 procent.

Kanada zdůvodňovala trvání víz i nutností reformovat azylový zákon. Ten platí od prosince 2012 a azylové řízení zrychlil, víza ale zrušena nebyla.

Velvyslanec Jelinek uvedl, proč zrušení vízového režimu trvalo tak dlouho: „Od roku 2009 Kanada přikročila k velké změně svého azylového systému. Změna byla zavedena k 15. prosinci 2012. Možná se zeptáte, proč se nezrušila víza k tomuto datu. Museli jsme monitorovat výsledky nového systému, abychom si mohli být jisti, že nedojde k nárůstu nepodložených žádostí o azyl.“

Určené země původu

Součástí nového azylového systému je seznam 37 zemí, kde nejsou porušována lidská práva. Na něm je i Česká republika. Označují se za Určené země původu. Jsou to země, z nichž běžně uprchlíci nepřicházejí, a které dodržují lidská práva. Jsou mezi nimi skoro všechny země EU.

Zpráva kanadského velvyslanectví uvedla: "Od 15. prosince 2012 do 22. října 2013 bylo z téměř 8 300 žadatelů o azyl v rámci nového azylového systému pouze něco přes 600 od občanů z určených zemí původu. To představuje podíl osm procent ze všech podaných žádostí o azyl. Pro srovnání – během tří let před zavedením nového systému představovaly azylové žádosti ze zemí, jež jsou nyní na seznamu určených zemí původu, více než čtvrtinu všech podaných žádostí."

Za čtyři roky vízové povinnosti vydala Kanada českým občanům přes 30 000 víz a více než 500 jich vydat odmítla. I nízký počet odmítnutých žádostí pomohl ke zrušení víz po občany České republiky.

Velvyslanec varoval před zneužíváním

Jelinek současně vzkázal lidem, kteří se pokoušejí získat neoprávněně azyl v Kanadě: „Mám zprávu pro ty, kteří chtějí zneužít náš azylový systém i teď. Nedělejte to. Nedělejte to, protože náš azylový systém se změnil. Lidé, kteří podali nepodloženou žádost o azyl, budou posláni z Kanady mnohem rychleji, nebudou si moci žádat o povolení pracovat v Kanadě. Dostanou také menší dávky včetně nižšího krytí zdravotní péče a nebudou moci podat odvolání u odvolacího odboru pro uprchlíky.“

Jelinek na závěr řekl: „Každá žádost o azyl je posuzována individuálně podle velkého množství různých kritérií. Nehodnotíme lidi na základě barvy pleti na základě rasového původu a náboženského vyznání.”

Reklama

Výběr článků

Načítám