Hlavní obsah

Vězeň strávil na samotce 41 let. Teď ho pustili, protože umírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Z vězení v americkém státě Louisiana propustili v úterý na doživotí odsouzeného Hermana Wallace. Muž byl po zabití dozorce v 70. letech 41 let držen na samotce. Na svobodu ho pustili poté, co mu lékaři diagnostikovali rakovinu jater v konečném stadiu.

Foto: ČTK/AP

Hermana Wallace převezli do hospicu.

Článek

„Dnes večer opustil Herman Wallace zdi věznice a bude moci dostat lékařskou péči, kterou potřebuje,“ prohlásili jeho obhájci. Wallace byl převezen do hospicu u New Orleans, uvedla agentura AP.

Jednasedmdesátiletý Wallace však nebyl propuštěn jen kvůli svému zdravotnímu stavu, ale hlavně kvůli procesním chybám v době jeho odsouzení. Nově o tom rozhodl federální soudce Brian Jackson.

Trojka z nejkrvavějšího vězení amerického jihu

Wallace si ve věznici Angola v Louisianě odpykával trest 50 let vězení za ozbrojenou loupež, když se v roce 1972 jako člen organizace Černých panterů zapojil do protestu proti špatným podmínkám vězňů. O dva roky později byl spolu se spoluvězněm odsouzen na doživotí za ubodání dozorce Brenta Millara během vzpoury.

Wallace i Albert Woodfox tvrdili, že jsou nevinní a jejich stoupenci poukazovali na to, že o jejich vině neexistují důkazy.

Podle listu Los Angeles Times byla Angola nejkrvavější věznicí na jihu USA, kde dozorci podněcovali kruté násilnosti.

Teprve koncem 90. let do médií prosáklo, že Wallace, Woodfoxe a dalšího vězně Petera Kinga, jimž se přezdívá Trojka z Angoly, drží 23 hodin denně na samotce o rozměrech tři krát dva metry.

King byl v roce 2001 propuštěn, Woodfox zůstává navzdory petici Amnesty International s 65 000 podpisy v izolaci, uvedla ČTK.

Wallaceovi podle jeho právníka George Kendalla zbývají už jen týdny života.

Reklama

Výběr článků

Načítám