Hlavní obsah

Dvanáctiletá dívka se zabila po téměř roční šikaně na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orlando

Dvanáctiletá Rebecca Ann Sedwicková, která byla téměř rok šikanována na internetu, minulé pondělí spáchala sebevraždu skokem z rampy v opuštěné cementárně ve floridském Lakelandu mezi Tampou a Orlandem. Šerif okresu Polk Graddy Judd ve čtvrtek oznámil, že zjišťuje, zda je možné podle nových zákonů obvinit 15 dívek za kyberšikanu. Jejich rodiče s vyšetřovateli spolupracují, podrobnosti uvedla televize NBC a web Huffingtonpost.

Foto: Polk County Sheriff's Office

Ann Sedwicková

Článek

Vyšetřovatelé oznámili, že dívka byla v depresi kvůli vzkazům na internetu, které dostala před smrtí. Na síti též pátrala po způsobech, jak spáchat sebevraždu, a těsně před smrtí si změnila přezdívku v programu pro vzkazy Kik Messenger na "Ta mrtvá holka".

Šikana začala loni poté, co Rebecca nějakou dobu chodila s jedním chlapcem. Její matka novinářům řekla, že dcera dostávala vzkazy jako: "Jsi hnusná", "Proč ještě žiješ?" a "Jdi se zabít".

Situace se tak vyhrotila, že matka odhlásila dceru ze školy z Crystal Lake, a zrušila její účet na Facebooku. Ze školy prý musela odejít po rvačce s jinou dívkou, která se s ní údajně chtěla kamarádit. V prosinci byla Rebecca hospitalizována poté, co si pořezala zápěstí. V téže době také došlo k incidentu, kdy do ní ve škole strčily jiné dívky na chodbě a chtěly se s ní prát.

Zbytek roku ji matka učila doma. Letos v září nastoupila do jiné školy. Zdálo se, že se vše obrací k lepšímu, a Rebecca v nové škole pookřála. Ale tajně se přihlásila k novým aplikacím včetně telefonního posílání zpráv Kik Messenger a Ask.fm a šikana začala nanovo poté, co se na internetu začala dotazovat na nadváhu.

Foto: Ernst Peters, ČTK/AP

Cementárna v Lakelandu, kde se Sedwicková spáchala sebevraždu.

Šerif Judd uvedl, že dívka byla na sociálních sítích "naprosto terorizována".

Patnácti dívkám už vyšetřovatelé zabavili laptopy a šerif zvažuje jejich obvinění. "Pokud najdeme jakýkoli důkaz o kriminálním činu, bude potrestána osoba nebo osoby do toho zapletené," prohlásil šerif.

Před smrtí také dívka na internetu pokládala dotazy typu: "Kolik volně dostupných léků si musíte vzít, abyste zemřeli?" nebo "Kolik si musíte vzít brufenu, abyste zemřeli?". Ptala se i na to, jak vymontovat čepelky z holítka.

Dvanáctiletému chlapci ze Severní Karolíny, kterého znala přes internet, dokonce napsala: "Skočím, už to nemohu snášet."

Detektivové také našli její fotografie s žiletkami na rukou nebo spořič obrazovky, na němž má položenou hlavu na kolejnici.

Odstrašující film varuje před nástrahami internetu

Společnost Seznam.cz natočila informačně-preventivní film Seznam se bezpečně!, který upozorňuje na rizika spojená s anonymitou na internetu. Velkým problémem, zvlášť v dnešní době sociálních sítí, je množství údajů, které o sobě lidé někdy bezmyšlenkovitě na internetu zveřejňují.

Celý film je postavený na reálných příbězích. V jednom z nich se představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut. [celá zpráva]

Není známo, kdy nechala matka dívku vyšetřit u psychologa či zda věděla o těchto fotografiích ani to, zda děvče nebylo závislé na sociálních sítích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám