Hlavní obsah

Argentinští strojvůdci si za jízdy čtou, esemeskují nebo spí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Zavedení kamer v kabinách lokomotiv argentinských drah, ukázalo, že někteří strojvedoucí nevěnují pozornost řízení. Po měsíci od instalace kamer se ukázalo, že někteří z nich spí, jiní si čtou či telefonují, oznámil ve středu argentinský ministr dopravy. O zavedení kamer rozhodla vláda po červnovém železničním neštěstí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Argentinští strojvedoucí během jízdy spí, čtou si nebo se věnují mobiluVideo: Reuters

 
Článek

Ministr Florencio Randazzo zveřejnil několik záznamů nebezpečného chování strojvedoucích. Na jednom z nich strojvedoucí osobního vlaku vypadá, jakoby několik minut za jízdy spal. Další ukazuje strojvedoucího, který si čte knihu a posílá textové zprávy. Ve třetím případě řidič vlaku kameru zakryl košilí, aby nebylo vidět, co za jízdy dělá.

Jejich jednání je „vážné, velmi nebezpečné a absolutně nepřijatelné”, prohlásil ministr podle deníku La Gaceta. Prohřešků bylo prý daleko více a strojvedoucí byli podle jejich závažnosti buď propuštěni, nebo potrestáni.

Železničářské odbory proti zavedení kamer před měsícem mohutně protestovaly, vláda však jejich nesouhlas přebila argumentem, že dohled nad strojvedoucími je v zájmu bezpečnosti cestujících. Za červnovou nehodu, při níž osobní vlak narazil do před ním stojící nákladní soupravy, mohla totiž podle vyšetřování nepozornost strojvedoucího.

Při nehodě zemřeli tři lidé a na 200 jich bylo zraněno.

Na základě analýzy videozáznamů ministr oznámil další sérii opatření zaměřených na zvýšení bezpečnosti na železnici. Licence strojvedoucích i dispečerů se budou povinně obnovovat každý rok na základě přísných testů. Úřady budou zároveň kontrolovat přítomnost alkoholu a návykových látek v krvi strojvedoucích. Ti navíc před každou směnou projdou zkouškou fyzického stavu, aby při dlouhé cestě neusnuli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám