Hlavní obsah

V Kanadě našli ostatky dalších obětí železničního neštěstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Montreal

Záchranáři našli ostatky dalších čtyř obětí železničního neštěstí poblíž městečka Lac-Mégantic v provincii Quebec, ke kterému došlo o minulém víkendu. Potvrzeno tak zatím bylo 28 mrtvých.

Foto: ČTK/AP

Shořelá auta a vagóny na místě neštěstí u Lac-Mégantic

Článek

Dále se pohřešuje 22 osob, které úřady považují také za mrtvé. Pokračuje vyšetřování havárie, jehož závěry se očekávají za několik měsíců.

Nákladnímu vlaku, který měl 73 cisteren s ropou, se minulý týden v sobotu uvolnily brzdy, když stál odstavený bez strojvedoucího na kopci nad městečkem Lac-Mégantic. V jeho centru vlak potom i vykolejil.

Požár způsobený výbuchem několika cisteren způsobil peklo a zničil desítky budov. Hasičům trvalo uhasit oheň téměř dva dny.

Foto: ČTK/AP

Trosky budov po požáru v Lac-Megantic

Šéf železniční společnosti Rail World Edward Burkhardt obvinil obsluhu vlaku, že nejspíš řádně nezabrzdila odstavenou soupravu a zavinila neštěstí. Strojvůdce byl již postaven mimo službu, byl mu zastaven plat a je pod policejním dozorem, upřesnil Burkhardt.

Šéfka kanadského úřadu pro železniční bezpečnost Wendy Tadrosová ale v pátek řekla, že potrvá několik měsíců, než bude možné dospět k nějakým závěrům. Ke zjištění, co se přesně stalo, počítají vyšetřovatelé kromě jiného s trojrozměrnou rekonstrukcí pomocí laserového zpracování snímků z místa katastrofy. Vyšetřování ztěžuje zbylá ropa v troskách, kvůli které hrozí další výbuchy a požár.

Foto: Mathieu Belanger, Reuters

Následky požáru cisternového vlaku v Lac-Mégantic.

V kostele nedaleko místa neštěstí se v pátek sešli lidé, aby uctili památku obětí. Ve městečku byly na různých místech vidět státní vlajky spuštěné na půl žerdi a improvizované pomníčky s květinami a svíčkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám