Hlavní obsah

Záznamy o razii proti bin Ládinovi v tichosti přesunuli z Pentagonu k CIA

– Washington
Novinky, rei

Záznamy o předloňské razii speciálního komanda námořních sil Spojených států SEAL v domě teroristy Usámy bin Ládina v Pákistánu zmizely z počítačů Pentagonu. O přesunutí dokumentů z ministerstva obrany k Ústřední zpravodajské službě (CIA) v tichosti rozhodl náčelník velitelství zvláštní sil admirál William McRaven, informovala v pondělí agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama s náčelníkem velitelství zvláštních sil admirálem Williamem H. McRavenem.

Článek

Přesun snížil pravděpodobnost, že by jednou záznamy mohly být zveřejněny, upozornila agentura.

Utajovaný přesun dokumentů zmínil před pár týdny krátce v pracovní verzi své zprávy generální inspektor ministerstva obrany. V konečné verzi však příslušná pasáž chybí, napsala AP a dál podotkla, že vládu prezidenta Baracka Obamy to nijak nevzrušilo, i když mohl být převodem porušen zákon.

Zatímco McRavenův mluvčí odmítl zprávu komentovat, podle mluvčího CIA Prestona Golsona je přesun dokumentů v pořádku. Komando SEAL totiž podle něj v době zásahu proti bin Ládinovi dočasně působilo pod tajnou službou CIA a velel mu tehdejší ředitel rozvědky Leona Panetty.

Golson poznamenal, že „naprosto není pravda“, že by byly záznamy přesunuty proto, aby se zamezilo jejich zveřejnění podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Američané při nočním vniknutí do domu v pákistánském Abottabádu v květnu 2011 bin Ládina zastřelili. Uvedli, že jeho tělo o pár hodin později pohřbili do moře.

Reklama

Výběr článků

Načítám