Hlavní obsah

Prezidenta Uruguaye zradil mikrofon, protějšek z Argentiny nazval starou bábou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Montevideo

Na diplomatický skandál zadělal prezident Uruguaye José Mujica, když si pustil pusu na špacír před mikrofony, o nichž se domníval, že jsou vypnuté. Během privátního rozhovoru s vládním úředníkem před tiskovou konferencí si Mujica nebral servítky na adresu argentinské prezidentky Cristiny Fernándezové Kirchnerové. Nazval ji starou bábou a jejího zesnulého manžela šilhavcem. Argentina už podala oficiální protest.

Foto: Profimedia.cz

Prezidenti Uruguaye José Mujica a Argentiny Cristina Fernándezová

Článek

„Tahle stará bába je horší než ten šilhavej chlap,“ srovnával podle agentury AFP Mujica Fernándezovou s jejím manželem, zesnulým prezidentem Néstorem Kirchnerem. „Šilhavec byl víc politik, ona je jen paličatá,“ dodal uruguayský prezident.

Pak pokračoval v dobírání si Kirchnerové, když se pozastavil nad jejím setkáním s novým papežem Františkem, který je z Argentiny. Kirchnerová papeži k inauguraci darovala nádobu na tradiční čaj maté.

„Šla za papežem, kterému je 77 let, aby mu vysvětlila, co je čaj a co je termální láhev,“ glosoval dar Mujica.

Foto: Profimedia.cz

Uruguayský prezident José Mujica (uprostřed) s manželi Kirchnerovými Néstorem a Cristinou.

Prezident vedl rozhovor před zahájením čtvrteční tiskové konference a neuvědomil si, že mikrofony jsou už zapnuté.

Zvukový záznam zveřejnil na svém webu deník El Observador, který díky tomu zaznamenal rekordní návštěvnost, kterou ovšem jeho servery nezvládaly a stránky se hroutily.

Mujica se snažil hodinu po pronesení výroku situaci zachránit, když řekl internetové redakci listu La Republica, že vůbec nemluvil o Argentině. Odmítl ale specifikovat, o čem tedy hovořil.

Foto: Profimedia.cz

Cristina Fernándezová Kirchnerová s darem pro papeže Františka

Reakce Argentiny na sebe nedala dlouho čekat. Oficiální protest vznesl šéf argentinské diplomacie Héctor Timerman. Prezidentovy výroky nazval „nehoráznými“.

„Je nepřijatelné, aby takto nehorázné komentáře, které zneucťují památku zesnulé osoby, jež se nemůže bránit, byly vysloveny někým, koho prezidentka Kirchnerová považovala za svého přítele,“ uvedl Timerman v prohlášení zaslaném uruguayskému velvyslanci Guillermu Pomimu.

Agentury ale poznamenaly, že vztahy mezi Argentinou a Uruguayí nebyly idylické ani za prezidenta Kirchnera.

Reklama

Výběr článků

Načítám