Hlavní obsah

Ve věznici na Guantánamu drží hladovku desítky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guantánamo

Ve věznici na vojenské základně Guantánamo na Kubě, kde jsou zadržovány osoby podezřelé z terorismu, protestuje hladovkou proti svému věznění 130 lidí. Podle agentury AP to tvrdí vězněný Saúdský Arab Shaker Aamer. Americké úřady uvádějí menší počet hladovějících, 39, přiznávají však, že jich přibylo.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Věznice Guantánamo

Článek

Shaker Aamer svému právníkovi řekl, že od začátku hladovky 6. února zhubl o zhruba 15 kilogramů. Podle něj se vězeňská správa snaží tento protest zlomit, ale bez valného úspěchu.

Aamer se narodil v Saúdské Arábii, ale žil v Británii a ve Spojených státech. Je vězněn už více než deset let bez jakéhokoli obvinění a za jeho osvobození se vede mezinárodní kampaň.

AP upřesnila, že Aamer o protestu řekl svému právníkovi v pátek. Mluvčí věznice v úterý prohlásil, že hladovku nyní drží 39 vězňů, o dva více než minulý týden.

Americký prezident Barack Obama sliboval ještě před svým prvním zvolením do úřadu, že spornou věznici uzavře, ale nestalo se tak, protože se nevyřešil další osud vězňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám