Hlavní obsah

Nenechte mě umřít, prosil Chávez na smrtelné posteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelský prezident Hugo Chávez zemřel na masivní srdeční infarkt. Ve středu večer to řekl velitel Chávezovy ochranky. Dodal, že Chávez na smrtelné posteli prohlašoval, že nechce umřít.

Foto: Jorge Silva/Files, Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

"Nedokázal už mluvit, pouze pohyboval rty. 'Nechci umřít, prosím, nenechte mne umřít,' říkal," citovala agentura AP slova generála Josého Ornella. "Miloval svou zem a obětoval se pro ni," dodal velitel ochranky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Za Chávezovou rakví šly davy lidí Video: Reuters

Ornella prý po Chávezovu boku strávil poslední dva roky, tedy období, kdy se venezuelský prezident léčil na rakovinu v oblasti pánve. Úřady druh rakoviny ani místo, odkud byly nádory vyoperovány, nezveřejnily. Ani generál nemoc blíže nespecifikoval, řekl pouze, že v době smrti už byla v pokročilém stadiu. Neodpověděl ani na dotaz, zda byly zachváceny také plíce.

Chávez zemřel v úterý večer ve vojenské nemocnici v Caracasu. Podle původních zpráv byly příčinou skonu komplikované dýchací obtíže, které nastaly po čtvrté operaci rakoviny.

Tělo je nyní uloženo ve vojenské akademii, v pátek se bude konat státní pohřeb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hugo Chavez na archivních záběrechVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám