Hlavní obsah

Americký úřad pro letectví nařídil kontrolu všech dreamlinerů

New York/Tokio
Aktualizováno

Po posledních problémech Boeingů 787 Dreamliner nařídil v pátek americký Federální úřad pro letectví (FAA) kontrolu těchto letadel. Míní znovu ověřit konstrukci stroje a zkontrolovat jeho výrobu. Zatím nebudou stroje uzemněny ani přerušena jejich produkce.

Foto: Reuters

Inspektor bostonských hasičů zkoumá břicho dreamlineru, kde hořelo.

Článek

"Má být vytvořena komplexní zpráva týkající se všech kritických uzlů Boeingu 787 kvůli požáru a úniku paliva," uvedla FAA podle agentura AP. V ohnisku je především elektrická soustava, kvalita výroby a její kontrola. U klíčových uzlů se bude kontrolovat jak jejich navržená koncepce, tak výroba a montáž.

Ultramoderní stroj je závislý na funkčnosti elektrických systémů.

Podle listu Wall Street Journal nebudou stroje zatím ani částečně uzemněny, ani nebude přerušena jejich výroba, FAA ale má právo to udělat v případě zjištění závažných fakt.

V posledním týdnu potkalo dreamlinery několik problémů. U jednoho vznikl na zemi požár v místě, kde jsou akumulátory pomocné startovací jednotky APU, z dalšího uniklo 150 litrů paliva. Třetí měl problémy s brzdami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dreamliner zůstal stát uprostřed ranveje, na poslední chvíli zrušil start kvůli úniku palivaVideo: Reuters

V pátek byly zveřejněny další dva problémy, když All Nippon Airways oznámily, že se objevila prasklina v čelním štítku kabiny před sedačkou pilota. Stroj bez problémů přistál na letišti v Macujamě, ale zpět do Tokia už vypraven nebyl. U dalšího se objevil únik oleje v motoru, kvůli kterému byl opožděn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Technici objevili při kontrole v kokpitu dreamlineru kouřVideo: Reuters

Boeing 787 Dreamliner

Letadlo nové generace Boeing 787 Dreamliner aspiruje na titul nejúspěšnějšího projektu amerického koncernu. Díky bezpočtu technických zlepšení dosáhl téměř 20procentního snížení spotřeby oproti podobným strojům. Více zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám