Hlavní obsah

Starobylý Tikal byl při oslavách konce mayského kalendáře vážně poškozen

Novinky, ČTK, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tikal

Ve středoamerickém Belize se poškození svého historického dědictví báli, a proto se rozhodli omezit oslavy na svých nejznámějších ruinách Caracol na pouhých 300 lidí. Ukázalo se to být jako rozumné rozhodnutí. V sousední Guatemale totiž turisté vážně poškodili starobylý Tikal. Značné škody utrpěl především chrám II (Chrám Masek), na který mají lidé běžně zapovězený přístup.

Foto: Profimedia.cz

Chrám II (Chrám Masek) byl turisty poškozen nejvíce.

Článek

Archeologické památky historického města Tikal na severovýchodě Guatemaly poškodili v těchto dnech turisté, kteří na tomto posvátném místě Mayů slavili významný konec jedné etapy v mayském kalendáři. Podle místní archeologické správy poškozen byl především chrám číslo 2, na jehož zdi stovky turistů lezly navzdory zákazu.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní náměstí v guatemalském Tikalu. Na levé straně se nachází Chrám I známý též jako Chrám Velkého Jaguára. Naproti němu stojí v pravé části snímku Chrám II - Chrám Masek.

Tikal patří k jedněm z nejvýznamnějších starobylých sídlišť Mayů, které bylo zapsáno organizací UNESCO na seznam světového dědictví lidstva v roce 1979.

Mayský kalendář začíná v roce 3114 před naším letopočtem a čas počítá v různě dlouhých časových jednotkách, k nimž patří i takzvané baktuny dlouhé 394,26 roku.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Stavby guatemalského Tikalu ční vysoko nad úrovní tamějšího pralesa.

Dne 21. prosince končil nejen dlouhý cyklus trvající přes 5000 let, ale také 13. baktun, což si část lidstva vykládala jako konec světa. Událost zvýšila podle guatemalských úřadů celoroční příliv turistů do této středoamerické země.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám