Hlavní obsah

KLDR varovala před termonukleární válkou, zažehnout ji může "jediná jiskra"

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Korejský poloostrov je nejnebezpečnějším ohniskem sváru na zeměkouli, kde by jediná jiskra mohla spustit termonukleární válku. Před Valným shromážděním OSN to v pondělí v New Yorku prohlásil náměstek ministra zahraničí Severní Koreje Pak Kil-jon. Za konflikt podle něj mohou Spojené státy a jejich „nepřátelská politika“.

Foto: Profimedia.cz

Náměstek severokorejského ministra zahraničí Pak Kil-jon v OSN

Článek

„Ukončení nepřátelské politiky Spojených států amerických vůči Korejské lidově demokratické republice je jediný způsob, jak zabránit válce a zajistit trvalý mír. Kvůli pokračující nepřátelské politice USA vůči KLDR je bludný kruh konfrontací a zvětšování napětí přetrvávajícím fenoménem na Korejském poloostrově, který se stal nejnebezpečnějším ohniskem sváru, kde jediná jiskra může spustit termonukleární válku,“ prohlásil Pak.

Nový severokorejský vůdce Kim Čong-un podle náměstkových slov usiluje o zahájení nové éry přátelských vztahů s ostatními zeměmi, které nebudou „spoutány minulostí“. „Drahý a uznávaný maršál“ Kim se podle Paka snaží vést vlastní, nezávislou zahraniční politiku. Pak zároveň varoval, že „slavná“ severokorejská armáda odrazí každou hrozbu a „lehkovážnou provokaci“.

Náměstek si postěžoval na skutečnost, že byl pozastaven mírový proces na Korejském poloostrově poté, co v Jižní Koreji nastoupil do prezidentského úřadu Lee Mjung-bak. Obě Koreje jsou stále ve válce, protože konflikt před šedesáti lety ukončilo pouze příměří.

Reklama

Výběr článků

Načítám