Hlavní obsah

Požár ve venezuelské rafinérii se šíří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Požár v největší venezuelské rafinérii Amuay se nedaří zvládnout. Viceprezident Elias Jaua uvedl v pondělí večer, že vzplál už třetí zásobník ropy. Podle posledních zpráv BBC si požár v jedné z největších rafinérií na světě vyžádal 48 obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Požár obří rafinérie ve VenezueleVideo: Reuters

 
Článek

Guvernérka státu Falcon Stella Lugová v pondělí uvedla, že počet obětí stoupl z dosavadních 41 na 48. Polovinu obětí podle ní tvoří příslušníci Národní gardy, kteří rafinérii střeží.

Foto: Reuters

Venezuelci pozorují požár rafiníérie.

Požár v rafinérii propukl v sobotu v 1:15 místního času po úniku plynu.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez (vlevo) sleduje požár rafinérie za výkladu ministra energetiky Rafaela Ramireze.

Příčina úniku plynu a požáru zatím není známa. Kritici levicového režimu Huga Cháveze v čele s opozičním kandidátem do prezidentských voleb Henriquem Caprilesem tvrdí, že na vině je nedostatečné financování státní ropné firmy PDVSA a nízká úroveň bezpečnosti. Chávez ale uvedl, že není žádný důkaz, že by plyn unikl kvůli špatné údržbě. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Zásobník ropy stravují plameny.

Amuay se nachází na západě země uprostřed poloostrova Paraguaná asi 300 kilometrů západně od venezuelské metropole Caracasu. Zařízení je součástí jednoho z největších komplexů rafinérií na světě s názvem Paraguana Refining Center s celkovou kapacitou 955 000 barelů ropy denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám