Hlavní obsah

Exploze v rafinérii si vyžádala 39 mrtvých, Chávez vyhlásil státní smutek

– Caracas

Sobotní exploze v největší venezuelské rafinerii Amuay na severozápadě země je jednou z nejhorších katastrof v ropném průmyslu této země. K nedělnímu ránu záchranáři objevili již 39 mrtvých, přes osm desítek lidí bylo zraněno. Zástupci vlády slíbili obnovit činnost rafinerie do dvou dnů. Podle nich má země rovněž dostatek zásob pohonných hmot k uspokojení domácí poptávky i svých vývozních závazků.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Venezuele vybuchla obří rafinérie

 
Článek

Kvůli explozi vyhlásil prezident Hugo Chávez tři dny státního smutku a nařídil vyšetřování příčin tragédie. "Týká se to nás všech. Je to velmi smutné, velmi bolestivé," řekl Chávez v telefonátu státní televizi.

Ministryně zdravotnictví Eugenia Saderová uvedla, že nejméně 86 lidí bylo zraněno, z toho devět vážně. Zbývajících 77 utrpělo lehké zranění a byli propuštěni z nemocnice. Mezi mrtvými je i desetiletý chlapec a většina mrtvých jsou vojáci Národní gardy, kteří měli působiště vedle rafinerie.

Foto: Reuters

Kouř byl po explozi vidět ze vzdálenosti několika kilometrů

Příčiny neštěstí sice zatím zůstávají nejasné, někteří zaměstnanci z ropného průmyslu a kritici Chávezovy vlády nedávno poukázali na rostoucí počet menších neštěstí a úniků, které naznačují problémy ve státních firmách. Podle prohlášení jedné z opozičních skupin od roku 2003 bylo v rafinérském komplexu Paraguaná, jehož součástí je i rafinerie Amuay, 79 vážných nehod, při kterých zahynulo celkem 19 zaměstnanců a dalších 67 bylo zraněno, napsala agentura AP.

Amuay se nachází uprostřed poloostrova Paraguaná asi 300 kilometrů západně od venezuelské metropole Caracasu. Zařízení je podle Reuters součástí druhého největšího rafinérského komplexu na světě s názvem Paraguana Refining Center a s celkovou kapacitou 955 000 barelů ropy denně. Denní produkce v Amuay je 645 000 barelů.

Foto: Reuters

Exploze v největší venezuelské rafinerii Amuay

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám