Hlavní obsah

Argentina přitvrdila proti Británii, zakázala jejím lodím kotvit v Buenos Aires

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Lodě plující pod vlajkou Velké Británie mají zakázáno kotvit v přístavech největší argentinské provincie Buenos Aires. Rozhodlo o tom v pátek zastupitelstvo provincie, když schválilo místní zákon “Gaucho Rivero” pojmenovaný po vůdci povstání proti Britům na Falklandských ostrovech v polovině 19. století.

Foto: Marcos Brindicci , Reuters

Posprejovaná zeď banky HSBC. Nápis vyzývá Brity k odchodu z Falkland

Článek

Zastupitelé provincie Buenos Aires podle listu Daily Telegraph hlasovali pro zákaz kotvení, nakládání a provádění jakýchkoliv logistických operací ve všech přístavech všem plavidlům nesoucím britskou vlajku. S normou přišla zastupitelka Patricia Cubríová, která patří ke koalici Fronta za vítězství prezidentky Cristiny Kirchnerové.

Zákon má znesnadnit přístup k Falklandským ostrovům britským plavidlům, která jsou zapojena do průzkumu ropných zásob v oblasti. Letitý spor o ostrovy, kterým Argentinci říkají Malvíny, vyvrcholil před třiceti lety ozbrojeným střetem obou států. Zmiňované opatření je tak Brity, kteří mají Falklandy pod kontrolou, vnímáno jako provokace, která má výročí připomenout.

Název zákona “Gaucho Rivero” odkazuje k argentinskému povstalci Antoniovi Riverovi přezdívanému Gaucho, který v roce 1833 vedl revoltu proti Britům na Falklandech. “Bojoval, aby nad Malvínami vlála argentinská vlajka,” prohlásila Cubríová.

Argentina a Británie se o Falklandy přou po staletí, v roce 1982 se argentinská armáda pokusila ostrovy obsadit, Britové ale území uhájili. Ostrovy leží v Atlantském oceánu, asi 500 kilometrů východně od jižního cípu Argentiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám