Hlavní obsah

V brazilském Riu začal každoroční karneval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janeiro

V dešti konfet a za zvuku slavnostní hudby v pátek převzal Král Momo symbolický klíč od města Ria de Janeiro od starosty Eduarda Paese. Momo, symbol všemožných karnevalových výstřelků, tím oficiálně odstartoval pětidenní karnevalové oslavy, jejichž vrcholem budou soutěžní přehlídky škol samby, píše agentura AFP.

Foto: ČTK/AP

Karnevalové oslavy potrvají pět dnů.

Článek

"Zdravím riodejaneirskou královskou rodinu krále Moma. Předávám svou funkci starosty králi Momovi. Dávám mu všechny pravomoci nad městem, kde bude krásně a které má obnovený sambodrom," prohlásil Paes.

Karnevalovou rodinu krále Moma tvoří také královna a dvě princezny. Všichni se dostavili v černé limuzíně do zahrad sídla vedení města, kde se symbolické předávání vlády nad městem odehrálo.

Foto: ČTK/AP

Král Momo převzal symbolický klíč od města Ria de Janeiro od starosty Eduarda Paese.

"Je to velká zodpovědnost být v čele největší kulturní slavnosti na světě a já chci předat veselí karnevalu celému světu. Prohlašuji karneval v Riu za zahájený," řekl král Momo, občanským jménem Milton Júnior.

S obrovským klíčem posetým bílými a zlacenými flitry se pak Momo oddal frenetické sambě, kterou podle AFP zvládl s grácií a lehkostí navzdory svým 160 kilogramům. Na sambu se Milton Júnior připravoval svědomitě dlouhé měsíce, trénoval kondici a měl upravený i jídelníček, což mu všechno pomohlo shodit alespoň deset kilogramů.

Foto: Profimedia.cz

V Riu začíná karnevalové veselí.

Organizátoři karnevalu letos očekávají v Riu na 850 000 turistů z domova i zahraničí, nad jejichž bezpečností bude bdít až 50 000 policistů. Místní úřady také mají v plánu distribuci asi tří milionů prezervativů, protože pětidenní karnevalové veselí zahrnuje i sexuální nevázanost, a tím i nebezpečí nákazy některou z pohlavních chorob včetně AIDS.
Účastníci radovánek ale nedostanou jen ochranu, nýbrž v ulicích budou k dispozici desítky tisíc brožurek s informacemi o pohlavních nemocech a způsobech, jak se před nimi chránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám