Hlavní obsah

Pumové atentáty si v Kolumbii vyžádaly deset obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Dva pumové atentáty v Kolumbii během dvou dní si vyžádaly deset lidských životů a téměř stovka dalších utrpěla zranění. Počet obětí středečního pumového útoku v jihozápadní Kolumbii stoupl na devět. Podle nové bilance zranění utrpělo 76 lidí, napsala agentura AP. Ve čtvrtek vybuchla bomba také v západní Kolumbii, kde zahynul jeden člověk a dvě desítky lidí utrpěly zranění.

Foto: ČTK/AP

Místo pumového útoku ve Villa Rica

Článek

Nálož nastražená na motocyklu před policejní stanicí v tichomořském přístavu Tumaco vybuchla ve středu v době, kdy v Kolumbii končí přestávka na oběd. Mezi mrtvými jsou tři policisté a šest civilistů. Čtyři zranění jsou stále v kritickém stavu.

Podle ministra obrany Juana Carlose Pinzóna bylo zadrženo několik podezřelých. Jiné podrobnosti neuvedl, nicméně za nejpravděpodobnější pachatele útoku označil levicové povstalce z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) napojené na místní drogový gang.

Úřady soudí, že atentát byl reakcí na vojenské operace v této oblasti, kde jsou FARC velmi aktivní.

Tumaco v jihozápadní části Kolumbie patří v této zemi k nejnásilnějším městům. Je jednou z křižovatek pro pašování kokainu. Aktivní tu jsou nejen levicoví povstalci, ale i krajně pravicové zločinecké bandy a obchodníci s drogami.

Departement Nariňo, kde leží i přístav Tumaco se 170.000 obyvateli, sousedí s Ekvádorem a je protkán množstvím řek, které využívají pašeráci narkotik včetně FARC k přepravě zboží. Zatím poslední útok v oblasti levicoví povstalci provedli loni v říjnu, kdy bylo zabito deset vojáků na rutinní hlídce ve venkovské části Tumaka.

Ve čtvrtek pak vybuchla nálož rovněž u policejní stanice ve městě Villa Rica v západokolumbijském departementu Cauca. O život přišel jeden policejní důstojník a 20 lidí bylo zraněno. I tento útok se odehrál v době polední přestávky.

Reklama

Výběr článků

Načítám