Hlavní obsah

Starosta rozpustil Occupy Los Angeles, prý jen dřepí na trávníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles
Aktualizováno

Losangeleský starosta, který dosud podporoval demonstraci pořádanou po vzoru newyorského protestu Occupy Wall Street, účastníkům v pátek nařídil, aby do pondělí dějiště akce vyklidili. Vedou ho k tomu prý bezpečnostní a hygienické důvody. Řekl, že účastníci jen dřepí na trávníku, místo aby své myšlenky dál šířili.

Článek

Na páteční tiskové konferenci se starosta Antonio Villaraigosa objevil s policejním velitelem Charliem Beckem. Prohlásil, že hnutí, které se za dva měsíce rozšířilo z New Yorku do dalších amerických měst, "probudilo svědomí celé země". Trávník před městkou radnicí je prý už ale ušlapán a musí být obnoven.

Foto: DANNY MOLOSHOK, Reuters

Uvítací transparent protestujících v Los Angeles

"Hnutí se dostalo na rozcestí. Occupy LA musí přestat dřepět na jedné parcele místního parku a musí předat zprávu o ekonomické nespravedlnosti zapojením dalších lidí tak, aby v americké společnosti dosáhlo obnovení rovnováhy," řekl starosta.

Neudržitelná situace, kterou je nutno ihned řešit

V parku vyrostlo 485 stanů, což je podle něj z hygienického i bezpečnostního hlediska neudržitelná situace. Park je třeba vyčistit a znovu ho zpřístupnit veřejnosti.

Někteří z účastníků považují starostovy výroky za urážlivé a pondělní termín na vyklizení nehodlají dodržet. Lhůta platí do pondělních 9:00 hodin SEČ. Podle mnohých dal starosta najevo, že mu jde o trávu víc než o lidi.

Villaraigosa doporučil přítomným, aby s balením stanů začali okamžitě, a vyjádřil naději, že se vše obejde bez násilí. Do stanového města vyslal 50 sociálních pracovníků, kteří přítomným nabízejí pomoc. Pro bezdomovce je připraveno 50 lůžek v ubytovnách. V parku je podle přítomných na 300 lidí, kteří nemají kam jít.

Foto: DANNY MOLOSHOK, Reuters

Stanová obydlí protestujících v LA

Proti demonstrujícím zakročili i v New Yorku. Po týdnech protestu policie nařídila v půli listopadu vyklidit protestní tábor v Zuccottiho parku.

Demonstranti se snaží upoutat pozornost na sociální problémy a rozpory současných Spojených států. Podle nich v zemi jedno procento obyvatelstva žije na úkor ostatních 99 procent, jejichž zástupci se protestující cítí být.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám