Hlavní obsah

Egyptští demonstranti vyházeli z izraelského velvyslanectví dokumenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egyptští demonstranti v noci na soboty vtrhli v Káhiře do budovy, kde sídlí izraelská ambasáda. Z oken vyházeli stovky dokumentů. Egyptská policie proti nim nasadila slzný plny, Demonstranti na muže zákona házeli kameny a zápalné lahve. Podpálili dvě auta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Násilné potyčky mezi egyptskou policií a protestujícímiVideo: Reuters

 
Článek

Izraelský velvyslanec po incidentu opustil zemi. Vojenský speciál z Egypta podle televizní stanice Al-Arabíja evakuoval rovněž velvyslancovu rodinu a další izraelské pracovníky ambasády. Celkem šlo o osmdesát lidí.

Ministr obrany židovského státu se obrátil na USA s žádostí o pomoc. Americký prezident Barack Obam poté vyzval Káhiru, aby velvyslanectví chránila.

Foto: Reuters

Po masové demonstraci v centru Káhiry zaútočily v noci na sobotu davy Egypťanů na budovu izraelské ambasády. Útočníci pronikli do budovy, kde začali rabovat a vyhazovat dokumenty z oken. Prostranství před velvyslanectvím se stalo centrem střetů s policií.

Demonstranti nejprve rozbourali zeď, která byla okolo budovy velvyslanectví vystavěna kvůli nedávným protestům. Při demolici zdi bylo podle místních zdrojů zraněno téměř 90 lidí. Vojenská policie podle agentury AP bourání přihlížela a nijak proti demonstrantům nezasáhla.

Protestující strhli z budovy izraelskou vlajku a skupina asi 30 z nich vtrhla do jednadvacetipatrové budovy a z jednoho z oken začala vyhazovat dokumenty patřící ambasádě. Podle svědků citovaných Reuters byla jedním z vyhozených dokumentů žádost izraelského ministerstva zahraničí o povolení, aby mohl atašé na ambasádě nosit pistoli.

Izraelská diplomacie sdělila, že demonstranti nepronikli přímo do ambasády, ale pouze do místností o patro pod ní.

Pozdní zásah policie

Teprve poté, co se část davu pokusila vniknout na ambasádu, zakročila proti demonstrantům policie. Pokusila se rozehnat zhruba 2000 lidí slzným plynem a střelbou do vzduchu. Při střetech s policisty bylo podle egyptských lékařských zdrojů zraněno 520 lidí včetně 46 policistů. Demonstranti podpálili dvě policejní auta.

Konflikt před izraelskou ambasádou začal poté, co se na místo přesunulo několik set demonstrantů z káhirského náměstí Tahrír, kde v pátek večer požadovali urychlení demokratických reforem slíbených vládou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám