Hlavní obsah

Obvinění proti Straussu-Kahnovi budou stažena, napsal americký deník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Prokurátoři stáhnou obvinění ze sexuálního útoku vznesené proti bývalému šéfovi Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominiquovi Straussu-Kahnovi, napsal v úterý americký deník New York Post a odvolal se přitom na nejmenovaného vyšetřovatele. Má se tak prý stát při jeho příštím stání před soudem 18. července, nebo ještě dříve, kvůli pochybám o věrohodnosti ženy, která jej obvinila ze znásilnění.

Foto: Lucas Jackson , Reuters

Dominique Strauss-Kahn

Článek

"Všichni víme, že ten případ je neudržitelný," citoval deník vyšetřovatele, podle něhož je stažení obvinění kvůli poškození věrohodnosti údajné oběti prakticky "jistotou".

Dvaatřicetiletá žena původem z Guineje vyšetřovatelům opakovaně lhala. Například v rozporu s tím, co tvrdila, uklízela po incidentu jiný pokoj, pak se vrátila do apartmá Strausse-Kahna a teprve potom ohlásila (údajný) incident svému nadřízenému. Podle zpráv médií se lži dopustila i dříve vůči americkým imigračním a daňovým úřadům.

Soud na základě zpochybnění věrohodnosti ženy v pátek Strausse-Kahna propustil z domácího vězení a rozhodl o vrácení kauce, kterou bývalý šéf MMF musel složiv v květnu. Ze Spojených států ale Francouz zatím odjet nesmí.

I pokud američtí prokurátoři obvinění stáhnou, nemusí to pro Strausse-Kahna znamenat konec procesů v souvislosti s jeho údajnými sexuálními delikty. Francouzská novinářka a spisovatelka Tristane Banonová chce totiž dnes na dvaašedesátiletého francouzského politika a finančníka podat žalobu pro pokus o znásilnění z roku 2002.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám