Hlavní obsah

Obstrukce v kanadském parlamentu: premiér spí v kanceláři, poslanec hraje na kytaru

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Kanadští poslanci měli být původně od čtvrtka na prázdninách. Namísto toho ale zůstávají v parlamentu a dokonce ho téměř neopouštějí. Opoziční zákonodárci totiž hodlají plně využít svých práv vyjádřit se ke každému bodu a návrhu a co nejvíc pozdržet přijetí zákona omezujícího právo na stávku. Ten bude nevyhnutelně přijat – jednak je každé vystoupení poslance časově omezené, ale především má vládní tábor ve sněmovně většinu. Obstrukce však zřejmě potrvají několik dní.

Článek

Poslanci začali o zákonu, kterým chce vláda zabránit pokračování už téměř měsíc trvající stávky pošťáků, debatovat ve čtvrtek a pokračovali celou noc i celý následující den, napsala agentura Reuters.

Účastníci strávili noc řečněním, ale i poslechem kytarového recitálu jednoho z kolegů, jenž jim krátil dlouhou chvíli v předsálí. Poslanci si vyměřili šestihodinový spánek a poctivě se v zasedací síni vystřídali. Čas od času se zde objevil i premiér Steven Harper, který jinak spal na pohovce ve své kanceláři poté, co se spolustraníky povečeřel objednanou pizzu.

Vláda si prosadí svou

Vládní konzervativci poslední zasedání před létem neodročí, dokud parlament zákon nepřijme. Opoziční Nová demokratická strana (NDP) slibuje, že bude přijetí normy zdržovat tak dlouho, jak jen to půjde. Pravděpodobně tedy obstrukce potrvají několik dní, neboť každý poslanec má právo se vyjádřit k jednomu každému bodu a návrhu. Jejich vystoupení je ale omezené na maximálně 20 minut.

Zaměstnanci státní pošty zahájili střídavou stávku 3. června. Jejich odbory, které zastupují 48 000 pracovníků tvrdí, že vedení plánuje nespravedlivě srazit platy a propouštět.

Zákon bude v Dolní sněmovně dříve či později přijat, neboť v něm mají Harperovi konzervativci většinu. Norma následně poputuje do Senátu, kde má ale zajištěnu zelenou. Poštovní služby pak budou muset být do 24 hodin obnoveny.

Reklama

Výběr článků

Načítám