Hlavní obsah

Argentinské město pohřbil sopečný popílek

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Villa La Angostura

Lidé z argentinského městečka Villa La Angostura si musí připadat jako ve zlém snu. Místo toho, aby odklízeli sníh, tak se brodí po kotníky v nepříjemném sopečném prachu, který pohřbil celé město pod šedou peřinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Argentinské městečko zasypal popel ze sopky, lidé se v něm brodí po kotníkyVideo: Reuters

 
Článek

Exploze vulkanického řetězce Puyehue-Cordon Caulle nepostihla jen samotné Chile, kde muselo být z blízkého okolí sopky evakuováno na 3 500 lidí. Obří oblak popela, který byl vymrštěn do výšky 10 kilometrů, se totiž dostal nad Argentinu a začíná tam dělat pořádné potíže. Značná část popela se snesla na město Villa La Angostura a blízké okolí.

Obyvatelé argentinského města již byli upozorněni na možnou kontaminaci vody a potravin. Úřady lidem doporučili také zákaz vycházení.

Foto: STR, Reuters

Sopečný popílek stále více trápí vyjma Chile i Argentinu.

"Snažíme se lidem poskytovat bezpečnou vodu, protože nemůžeme aktuálně vyloučit kontaminaci místních zdrojů. Víme, že je voda něco, co lidé musí dostávat v množství, které potřebují," uvedl ředitel nouzového sboru Marcos Arreche.

Lidé, kteří potřebují vyjít mimo své domovy, musí nosit plynové masky, které úřady lidem pro tento případ poskytly. Na celou akci dohlíží sama argentinská prezidentka Cristina Fernandezová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám