Hlavní obsah

Allendeho exhumují, aby potvrdili, zda se při puči zabil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Chilský soud nařídil v pátek exhumaci ostatků někdejšího prezidenta Salvadora Allendeho. O jejich nové prozkoumání požádala jeho rodina, aby se zjistilo, zda při převratu v roce 1973 skutečně spáchal sebevraždu.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý chilský prezident Salvador Allende

Článek

Socialista Salvador Allende stál v čele země od roku 1970. Při bombardování prezidentského paláce během vojenského převratu vedeného Augustem Pinochetem v září 1973 jej zabila kulka. Bylo mu 65 let.

Letos v lednu chilská justice zahájila vyšetřování příčiny smrti Allendeho a 725 případů porušování lidských práv v období vojenské diktatury Augusta Pinocheta (1973-1990). Ty nebyly nikdy předmětem vyšetřování, protože nebyla vznesena žaloba.

Exhumace Allendeho ostatků je "logickým důsledkem zahájeného vyšetřování a sám soudce ji považuje za nezbytnou," vysvětlila tento týden socialistická senátorka a dcera svrženého prezidenta Isabel Allendeová. "Byl by ale rád, kdybychom to byli my, rodina, kdo o tom rozhodne a požádá o ni."

Allende zahynul přímo při převratu. Zasáhla ho kulka do krku. Krátce poté byla ve vojenské nemocnici provedena pitva jeho těla. Podle ní i dalších svědectví Allende spáchal sebevraždu střelou pod bradu.

Tezi o sebevraždě zastává i jeho rodina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám