Hlavní obsah

Nejmladší policejní šéfka v Mexiku raději utekla do USA

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de México

Nejmladší policejní šéfka v Mexiku po necelých čtyřech měsících vzdala boj s narkomafií a v obavách o život uprchla i s celou svojí rodinou do USA. Podle agentury AP se tak stalo již minulý týden. Poté, co se Marisol Vallesová García nedostavila do práce, dostala tento týden vyhazov.

Foto: Profimedia.cz

Marisol Vallesová García

Článek

Tehdy dvacetiletá studentka kriminalistiky Vallesová García nastoupila do služby v Praxedis Guadalupe Guerrero u hranice s Texasem, městě ležícím v srdci oblasti kontrolované obchodníky s drogami z kartelů Juarez a Sinaloa, loni v říjnu. [celá zpráva]

AP o ní tehdy psala, že drobná žena a matka malého syna, která si maluje nehty narůžovo, věří v nenásilné řešení konfliktů. Jejího předchůdce ozbrojenci předloni v červenci zastřelili a nástupce se přes rok hledal marně. Média ji označovala za hrdinku a ženu s velkou odvahou.

Také nová policejní šéfka okamžitě čelila výhrůžkám ze strany narkomafie. Po těch posledních, v nichž mafie hrozila i likvidací její rodiny, se rozhodla prchnout přes hranice a požádat o azyl v USA, k jehož získání má ale malou šanci vzhledem k tomu, že nebyla perzekvována státními úřady.

Drogová válka v Mexiku si jen za loňský rok vyžádala 15 000 lidských životů, více než boje v Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám