Hlavní obsah

Solární letadlo vydrželo ve vzduchu celý týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Británii postavené solární bezpilotní letadlo Zephyr se udrželo bez přestávky ve vzduchu sedm dní, uvedla BBC v pátek. Stroj vzlétl minulý pátek z polygonu americké armády v Arizoně v Yumě a stále je ve vzduchu.

Foto: Profimedia.cz

Stroj Zephyr před startem 9. července

Článek

Stroj se tedy udržel ve vzduchu dále než jakékoli jiné solární letadlo a pětinásobně překonalo i stávající rekordy. Do rekordních análů se však let nezapíše, protože jde o vojenské letadlo vyvinuté společností QinetiQ, která navrhla i řízení bojového bezpilotního letounu Taranis. [celá zpráva]

„Zephyr je v zásadě první věčné letadlo,“ uvedl manažer projektu Jon Saltmarsh, podle něj by mohl zůstat ve vzduchu non-stop čtrnáct dní.

Britská armáda plánuje, že stroj bude mít široké využití. Má velký dostup a dlouho dobu letu, navíc je relativně tichý, což ho předurčuje nejen k průzkumným a monitorovacím letům, ale také pro komunikaci nebo pro civilní programy pozorování Země.

Mohl by představovat mnohem levnější variantu k družicím. Navíc může zůstat nad místem, které má sledovat, nepřetržitě, zatímco družice zemi obíhají. A na rozdíl od jiných bezpilotních letadel nepotřebuje často doplňovat palivo.

Reklama

Výběr článků

Načítám