Hlavní obsah

Postřelená dívka dostala nový obličej. Nasazuje se jako maska

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhých 11 let čekala dnes 27letá Američanka Chrissy Steltzová na to, až jí technologie a ochota lékařů umožní získat zpět část obličeje, o niž přišla při nešťastném postřelení. Protézu, vyrobenou kompletně v laboratoři na Floridě, obdržela minulý čtvrtek.

Článek

Zajímavostí je, že narozdíl od parciálních či kompletních transplantací, kdy se nová část těla nechá vrůst do původní tkáně, lékaři obličejovou protézu Chrissy nasadili jako masku. Na realistickém vzhledu nové tváře se podílejí i nalíčené řasy a tělová barva. Protéza zasahuje těsně pod obočí, které je už dívčino.

Úprava protézy trvala laboratoři doktora Larryho Overa čtyři dny, předtím dívka přes obličej nosila černou pásku, aby deformaci a jizvy nevystavovala pohledům lidí.

O část obličeje přišla před 11 lety, když na jedné silně alkoholové párty došlo k náhodnému výstřelu z ukradené zbraně. Dívka tehdy přišla o oči, nos a tváře. Teenager, který ji postřelil, si odseděl 27 měsíců za útok druhého stupně. Chrissin tehdejší přítel dostal podmínku za krádež 15 zbraní včetně té, z níž vyšla rána. Steltzová během krádeže čekala v autě a nebyla obviněna. Policie i státní zástupce usoudili, že její zranění je dostatečným trestem.

Novou tvář zakryla brýlemi

Po šesti týdnech v nemocnici byla dívka propuštěna do domácí péče - slepá, beznosá, s rekonstruovanou čelistí, která jí dodnes brání při jídle pořádně otevírat ústa. Po prvním zotavení se začala zabývat otázkou, zda existuje možnost, jak svůj obličej alespoň přibližně získat zpět.

Touha vypadat normálně u ní navíc ještě vzrostla poté, co zjistila, že je se svým nevidomým partnerem těhotná. Nápad, jak to zařídit, přišel od jejího zubaře a specialisty Overa. Navrhl jí, že jí vytvoří protézu - oči z akrylátu, tváře a nos ze silikonu. Bude se nasazovat jako maska.

Dívka poté podstoupila několik operativních zásahů, aby maska šla vůbec nasadit. Chirurg jí vytvořil ve zbytcích nosní části otvor pro čep a do obličejových kosti jí byly vloženy kovové implantáty, které připomínají šroubky. Maska samotná pak obsahuje malé magnety, které ji drží na svém místě. Materiál protézy je dostatečně měkký, aby částečně kopíroval mimické pohyby původního obličeje. Když se dívka usměje, lehce se roztáhnou i umělé nosní dírky.

Během uplynulých let si dívka do jisté míry zvykla na to, že je nevidomá. Maska jí zrak samozřejmě nevrátila, nyní má však pocit, že na ni lidé nezírají s otevřenými ústy nebo s odporem. Modré akrylátové oči však přesto překryla tmavými brýlemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám