Hlavní obsah

Americké noviny zaujal kalendář se sexy fotografiemi političek VV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Kalendář s černobílými fotografiemi političek Věcí veřejných, na nichž pózují spoře oděné, zaujal deník s největším nákladem ve Spojených státech The Wall Street Journal (WSJ). Kalendář podle něj dokumentuje emancipaci žen v české politice a společnosti vůbec. Zprávu, otištěnou též v pátek na internetu, přebrala další světová média včetně britských, australských a čínských.

Foto: Wall Street Journal, noviny, kalendář, Novinky

Článek

V kalendáři, který zástupkyně VV nafotily před volbami, figuruje hned několik nově zvolených poslankyň. WSJ připomíná, že v letošních volbách byl do Sněmovny zvolen historicky největší počet žen.

List označuje fotografie za provokativní. Připomíná, že místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová, jejíž snímek je v kalendáři na prvním místě, je zachycena pouze v sukni a podprsence, zatímco Kristýně Kočí padá ramínko negližé. Cituje pražskou radní Markétu Reedovou, která říká, že vliv žen v politice roste: „Proč neukázat, že jsme ženy, které se nebojí být sexy?“ uvedla.

To by Clintonová neudělala

„Je to znamení doby. Nadchází doba nové generace českých žen, která přijímá ženskost a sex-appeal a zároveň bojuje za rovnoprávnější postavení v prostředí obchodu a vlády a vítězí,“ uvedl americký deník a připomněl, že květnové volby 20 let po pádu komunismu poslaly do politického důchodu množství dosavadních zákonodárců mužů a na jejich místo dosadily 44 žen, přičemž některým není ještě třicet let. Žena též poprvé v historii stanula v čele Sněmovny a k dispozici má dvě místopředsedkyně.

„Smysl pro styl českých političek je v ostrém kontrastu s americkou školou kalhotového kostýmu Hillary Clintonové,“ poznamenal americký list s tím, že Češky jsou také pokrokovější než v jiných postkomunistických zemích. WSJ dal ale prostor i kritickému hlasu, podle něhož by političky měly více prosazovat své názory než vzhled. Připomněl, že žádná z žen nakonec neusedne v nově jmenované vládě.

Czechmates zaujaly i jinde

Zprávu Wall Street Journalu převzala i další světová média včetně britského listu The Daily Telegraph a čínského People’s Daily. Zatímco Telegraph připomněl, že výtěžek z prodeje kalendáře jde na charitu, britský server Asylum glosoval, že kalendář vůbec není nudný a redakce si netroufá navrhnout, aby se nápadu zhostili v Británii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám