Hlavní obsah

Záchranáři z New Yorku z 11. září se dočkali odškodnění

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Newyorští záchranáři z 11. září 2001 se dočkali odškodnění za poškozené zdraví. Po šesti letech soudních tahanic radnice kývla na mimosoudní vypořádání a vyplatí 657,5 miliónu dolarů (12,2 mld. Kč) více než deseti tisícům policistů, hasičů a stavebních dělníků, kteří dosud trpí zdravotními následky.

Foto: Profimedia.cz

Věže Světového obchodního centra v New Yorku po útoků teroristů z Al-Káidy 11. září 2001.

Článek

Peníze na odškodnění budou čerpány z federálního pojišťovacího fondu města s téměř miliardou dolarů. Podle stupně postižení dostanou oprávnění statisíce nebo milióny dolarů, informoval server CNN.

Zasáhly je toxiny a karcinogenní prach

Žaloby stavěly na tom, že toxické látky v prachu uvolněném z trosek mrakodrapů zničených teroristickým útokem Al-Káidy způsobily záchranářům těžké zdravotní následky, zejména rakovinu, protože město je nevybavilo potřebnými ochrannými prostředky, především respirátory.

„Přes osm set jich zemřelo,“ řekl televizi CBS John Feal, jeden z prvních záchranářů.

„Město sice mělo plán na poskytnutí ochranných prostředků, ale nerealizovalo ho,“ připomněl advokát Andre Carboy. Činitelé New Yorku zpočátku požadavky postižených zpochybňovali s tím, že řada dělníků nebyla pojištěna, a žádali imunitu města proti žalobám tohoto druhu.

Starosta New Yorku Michael Bloomberg shrnul vypořádání jako „čestné a rozumné řešení složitého souboru okolností“.

Reklama

Výběr článků

Načítám