Hlavní obsah

Česká humanitární pracovnice je po únosu na Haiti na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince

Česká pracovnice mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) a její belgická kolegyně, které minulý pátek na Haiti unesla skupina ozbrojenců, byly ve čtvrtek propuštěny na svobodu. Uvedla to na svých internetových stránkách švýcarská televize TSR. Obě ženy jsou podle MSF v pořádku.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Článek

Ženy, které v zemi pomáhaly po ničivém zemětřesení z 12. ledna, přepadli únosci ve vozidle na předměstí metropole Port-au-Prince. Šlo o první únos humanitárního pracovníka na Haiti od živelní pohromy.

Pachatelé zajali i řidiče, kterého brzy propustili, aby úřady a MSF informoval tom, že požadují výkupné. Organizace udržovala incident v tajnosti, aby nezkomplikovala vyjednávání o jejich propuštění, sdělil agentuře AFP mluvčí MSF Michel Peremans.

"Cítíme nesmírnou úlevu. Obě jsou v pořádku," podotkl. Odmítl se vyjádřit k tomu, zda bylo zaplaceno nějaké výkupné. Dodal, že není ve zvyku MSF výkupné platit.

Česká pobočka MSF se odmítla k záležitosti vyjádřit s tím, že bližší podrobnosti k případu sdělí s ohledem na ochranu soukromí dotyčných osob a jejich příbuzných až v následujících dnech.

Zástupkyně MSF Lucia Ďuricová v polovině února informovala, že na Haiti zamířilo šest lidí z České republiky a ze Slovenska. Šlo o chirurga, zdravotní sestru, dva logistiky, odbornici na vodu a sanitární zařízení a administrátorku.

Peremans řekl, že MSF chce dál na Haiti i po tomto incidentu působit. Hodlá ale přehodnotit způsob, jak dál pracovat.

Haiti zasáhlo v lednu zemětřesení o síle sedmého stupně Richterovy škály. Hlavní město Port-au-Prince a jeho okolí leží v troskách. Počet lidí, kteří přišli o život, už dosahuje 230 000, přičemž do hromadných hrobů bylo pohřbeno již 170 000 lidí.

Katastrofa se stala také příležitostí pro kriminální aktivity zločineckých skupin posílených o trestance uprchlé ze zbořených věznic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám