Hlavní obsah

Kolumbijské povstalecké skupiny spojí síly

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogota

Dvě největší kolumbijské povstalecké skupiny oznámily, že spojí své síly proti vládním vojákům podporovaným Spojenými státy. Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) a Vojsko národního osvobození (ELN) uvedly, že jsou na cestě ke sjednocení.

Foto: Juan Manuel Barrera, Reuters

Kolumbijští vojáci před autobusem spáleným povstalci FARC v obci Ricaurte v polovině listopadu

Článek

Spíše než ideologická příbuznost je k tomu nutí okolnosti, nicméně jejich sjednocení by mohlo mít na 45 let trvající občanský konflikt tvrdý dopad, uvedla stanice BBC s tím, že společně by skupiny představovaly větší nebezpečí.

Oznámení bylo zveřejněno na internetových stránkách blízkých FARC. Prohlášení odsuzuje "imperialismus severní Ameriky a jejích lokajů".

Podle BBC se FARC v minulosti několikrát snažily ELN dostat pod svá křídla, ale neúspěšně. FARC je nejstarší a největší levicové povstalecké uskupení v Kolumbii, byly založeny v roce 1964 a svého času mohly mít až 16 000 bojovníků. Dnes je to okolo 9000. Své aktivity financuje především z obchodu s narkotiky a působí i ve Venezuele, Panamě a Ekvádoru.

ELN vzniklo jen rok po FARC. Založili ho intelektuálové vzhlížející ke kubánské revoluci. Organizace je více politická a úspěšná spíše ve městech. Podle venezuelských úřadů ale stojí například za říjnovým masakrem kolumbijského fotbalového týmu ve městě Táchira.

Zejména FARC utrpěly v posledních dvou letech množství ran od vládních vojsk. Přišly o několik svých velitelů i prominentních zajatců, například o bývalou senátorku Ingrid Betancourtovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám