Hlavní obsah

V Peru odvolali šéfa kriminálky, zřejmě lhal o obchodu s lidským tukem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lima

Šéf peruánské policie v úterý odvolal z funkce vedoucího vyšetřovatelů na základě podezření, že si policisté vybájili příběh o gangu vraždícím kvůli lidskému tuku, možná, aby odvrátili pozornost od podezřelých úmrtí, na nichž se mohla policie podílet.

Článek

Policie nedávno oznámila, že zatkla tři gangstery, kteří přiznali zabití pěti lidí, jejichž tuk byl následně prodán kosmetických firmám v Evropě. Lékařští experti následně zpochybnili existenci černého trhu s lidským tukem. Odborníci tvrdili, že užití v medicíně a kosmetice může mít pouze lidský tuk odsátý samotnému pacientovi.U zatčených se nicméně tuk našel.

Vyšetřování gangu pojmenovaném pishtacos po mýtických zabijácích vraždících lidi kvůli tuku vedl šéf kriminální policie Félix Murga a šéf peruánské policie pro boj proti únosům Jorge Mejía. Oba původně tvrdili, že zloději tuku mohou stát za zmizením až 60 lidí v centrální provincii Huánuco. Peruánský deník La República však poté citoval tamější policii, podle které byla tato tvrzení nadsazená.

Překvapivý je podle agentury AP také fakt, že úřady obvinily podezřelé kromě vražd, spiknutí a držení zbraní také z překupnictví drog.

Bývalý náměstek ministra vnitra Carlos Basombrio v internetovém příspěvku na blogu s politickými analýzami naznačil, že policie si mohla příběh vymyslet, aby odvrátila pozornost od nedávno zveřejněného magazínového článku, podle něhož policie v letech 2007 a 2008 v pobřežním městě Trujillo zabila 46 podezřelých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám