Hlavní obsah

Kanada udělila bělochovi azyl, Jižní Afrika to označila za rasismus

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa/Johannesburg

Jihoafrická vládní strana Africký národní kongres (ANC) označila za rasistické rozhodnutí Kanady udělit azyl jihoafrickému občanovi bílé pleti, uvedla BBC. Jedenatřicetiletý Brandon Huntley kanadským úředníkům řekl, že se nemůže do JAR vrátit, protože tam byl už sedmkrát napaden kvůli barvě své kůže.

Foto: Siphiwe Sibeko , Reuters

Jihoafrická policie hlídá nově zavedenou autobusovou linku.

Článek

Kanada minulý týden rozhodla, že Huntley může zůstat v Kanadě, protože byl sedmkrát napaden, z toho třikrát pobodán, a policie nezasáhla.

Mluvčí Afrického národního kongresu Ishmael Mnisi rozhodnutí odsoudil: „Zdůvodnění Kanady, proč udělili status uprchlíka Hunteylmu, může sloužit jen k posílení rasismu. Tvrzení, že Huntley byl napaden Afričany sedmkrát kvůli své barvě pleti bez zásahu policie považujeme za senzační a alarmující.“

JAR trpí vysokou zločinnosti, ročně je tam spácháno 18 000 vražd. ANC ve volebním programu před letošními prezidentskými volbami uvedla, že se chce zaměřit právě na boj se zločinnosti.V zemi mimo jiné každý čtvrtý muž přiznal, že někdy znásilnil ženu. V roce 2007 stalo oběťmi znásilnění na 36 tisíc žen, tedy téměř sto denně, a to jde jen o nahlášené případy, většina jich zůstane neohlášena. [celá zpráva]

I jeden z oslovených jihoafrických občanů černé pleti žijící v Johannesburgu vyjádřil pochopení pro Huntleyho. „Částečně s ním souhlasím, protože Jižní Afrika se v těchto dnech až příliš soustředí na černé obyvatele, bílým se nevěnuje dostatečná pozornost, za své hříchy platí příliš dlouho,“ řekl Aluwani Raswini.

Jiný černý obyvatel s ním ale nesouhlasí. „Myslím si, že ten kluk je nemocný, protože my žijeme v Jižní Africe a nic takového se nám neděje,“ řekl Aluwani Matshavana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám