Hlavní obsah

CIA údajně vyhrožovala podezřelým teroristům zabitím dětí a znásilněním matky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Agenti CIA údajně vyhrožovali osobě podezřelé z terorismu, že zabijí její děti. Podle zprávy, která vznikla v roce 2004 a byla nyní odtajněna americkým ministerstvem spravedlnosti, šlo o součást výslechových metod.

Článek

Dokument popisuje výslech Chálida Šajcha Mohammeda, údajného hlavního organizátora útoků na Světové obchodní centrum z 11. září 2001, při němž měl jeden z agentů vyhrožovat, že „zabijí jeho děti“.

Další vyšetřovatel měl jinému vyslýchanému říci, že jeho matka před ním bude sexuálně napadena. Agent všechna nařčení odmítá.

Soudce, který se případem zabývá, nařídil odtajnit celou zprávu. Původně byla k dispozici jen její silně zkrácená verze. Podle analytiků by mohla vést k usvědčení a postihu některých zaměstnanců Ústřední zpravodajské služby.

Šéf CIA Leon Panetta prohlásil, že těch agentů, kteří pouze plnili to, co po nich „žádala vlast“, se zastane a že „v mnoha ohledech jde o starý příběh“.

Podle něj měla CIA snahu získat pro metody svého výslechu právní podklady, nicméně za své neobvyklé postupy, které vybočovaly z běžného rámce, se nikdy neomluvila.

Bílý dům chce nové vyšetřování

Už dříve americký prezident Barack Obama odsouhlasil sestavení týmů odborníků, kteří povedou ve věci výslechů osob podezřelých z terorismu ze strany CIA vyšetřování. V souvislosti s tímto šetřením bude znovuotevřeno kolem dvanácti případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám