Hlavní obsah

V Kanadě před požárem evakuovali 2200 lidí

Novinky, ČTK, aš, CBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kelowna

Rozsáhlý požár se ve čtvrtek nebezpečně přiblížil ke kanadskému městu Kelowna v Britské Kolumbii na západě země. Evakuováno z něj muselo být 2200 obyvatel, protože stěna plamenů se přiblížila na šest kilometrů jejich domů. Oheň přitom postupuje rychlostí až dva kilometry za hodinu. Sežehl už 4000 hektarů lesa.

Článek

Požár, který vypukl na konci minulého týdne v horách Terrace Mountain v blízkosti města Kelowna v Britské Kolumbii, se za posledních 24 hodin rozšířil na dvojnásobnou plochu. Hasiči jej nemají pod kontrolou, a tak evakuace hrozí dalším lidem. Připravit se na ni muselo dvacet tisíc osob.

Foto: Adny Clark, Reuters

Kanadský hasič zasahuje ve vyhořelém lese.

Vzhledem k rychlosti postupu ohně neměli evakuovaní mnoho času. „Když zaklepe u dveří a řekne máte dvacet minut, abyste odsud odešli, moc vás to neutiší,“ řekl evakuovaný Larry Giles.

Foto: Adny Clark, Reuters

Vrtulník hasí požár lesa v Kanadě u Kelowny.

S plameny bojuje 175 hasičů na zemi a další v sedmi helikoptérách. Lidé si stěžují, že se ale větší pozornost věnovala jinému požáru ohrožujícímu Západní Kelownu u jezera Okanagan. „Tady neměli žádné vybavení,“ řekl jeden z obyvatel.

„Nemyslím si, že by se to stalo, kdyby od vzniku ohně přesunuli více zdrojů sem,“ doplnil další obyvatel Peter Williamson. Všichni proto doufají, že přijde ohlášený déšť.

Foto: Adny Clark, Reuters

Kanadský hasič zasahuje v lese po požáru

FOTO: Adny Clark, Reuters

FOTO: Adny Clark, Reuters

V provincii Britská Kolumbie v současnosti zuří několik desítek požárů, z nichž 16 hasiči klasifikují jako velké. Jejich šíření napomáhá horké a suché počasí. Místní vláda už požádala sousední státy o vyslání hasičů a vyhlásila až do odvolání zákaz rozdělávání ohňů.

Foto: Daryl Dyck, Reuters

Zachráněný dům uprostřed vyhořelého lesa

Foto: Adny Clark, Reuters

Hasiči likvidují požár u silnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám