Hlavní obsah

Slyšení s aktéry útoků z 11. září provázel zmatek

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guantánamo

Na americké základně Guantánamo se ve čtvrtek konalo další slyšení s aktéry teroristických útoků z 11. září 2001, mezi nimiž je i údajný hlavní plánovač Chálid Šajch Muhammad. Pětice mužů nejprve odmítla účast, později tři přišli, ale jeden z nich zase záhy soudní síň opustil.

Článek

Soudce odmítl návrhy obžaloby, aby byli obžalovaní k účasti donuceni. Tři z nich se nicméně po přestávce objevili. Jeden z nich se však později rozhodl pro odchod. Valíd Attaš, který také podle úřadů naplánoval útok na americký torpédoborec USS Cole provedený v Jemenu v roce 2000, soudce požádal, zda smí položit otázku svědkovi. Na zamítnutí reagoval slovy: "I když lže?“ Na opakovanou odpověď, že on svědka vyslýchat nemůže, pronesl, že jde o pěknou spravedlnost a dal se ze síně odvést strážci.

Čtvrteční slyšení posuzovalo, zda jsou Attaš a čtyři další obžalovaní psychicky způsobilí zastupovat sami sebe. Právnička jednoho z nich tvrdí, že její klient trpí utkvělými představami. Když dopodrobna rozváděla, jak byl připravován o spánek, její mikrofon byl vypnut, uvedla stanice BBC.

Nad soudem visí otazníky

Údajný hlavní plánovač útoků z 11. září Muhammad se ve čtvrtek k soudu nedostavil. Muhammadovi a jeho společníkům hrozí trest smrti. On sám už dříve přiznal plnou odpovědnost za útoky a podobně se podle vlastního prohlášení z prosince chtějí přiznat i další čtyři obvinění.

Zatím však není jasné, jak a kde bude pětice souzena po uzavření Guantánama, které do ledna 2010 nařídil americký prezident Barack Obama. Veškeré soudy na základně byly pozastaveny, pokračují jen přípravy před procesy. Žalobci jsou připraveni předvolat 66 lidí.

Při útocích v New Yorku a Washingtonu v září 2001 zemřely téměř 3000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám