Hlavní obsah

Při požáru v Mexiku zahynulo 35 dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexiko
Aktualizováno

Nejméně 31 dětí uhořelo při požáru, který zasáhl dětský útulek v mexickém státě Sonora na severozápadě země. Dalších 47 osob, dětí a ošetřovatelů, muselo být převezeno do nemocnic s popáleninami nebo s dýchacími potížemi. Řada z nich je ve velmi vážném stavu a počet obětí se tak ještě může zvýšit, uvedla mexická vláda.

Článek

V jeslích a školce bylo v době požáru asi 142 dětí ve věku od šesti měsíců do pěti let a šest zaměstnanců, sdělil guvernér Sonory Eduardo Bours.

Nejméně 41 dětí a šest dospělých, mezi nimi vedle zaměstnanců i lidé, kteří se snažili pomáhat, bylo hospitalizováno. Některé děti byly letecky dopraveny do nemocnice ve Spojených státech, další do zařízení ve městě Guadalara, ve kterém je zvláštní popáleninové oddělení. Čtyři z dětí převezených do nemocnic svým zraněním podlehly.

Požár vypukl po obědě 

Média soudí, že oheň vypukl po obědě, když byly děti uloženy k odpolednímu spánku. Požár se rozšířil ze sousední garáže a skladu pneumatik, kde došlo z dosud neznámých důvodů k silnému výbuchu. Poté explodovaly benzinové nádrže automobilů v garáži a oheň se prudce a rychle rozšířil až ke školce. Hasičům trvalo dvě hodiny, než požár zvládli.

Na pomoc hasičům přibíhali lidé ze sousedních domů a snažili se v hustém černém dýmu urychleně vynášet křičící děti ven, napsal list Reforma. Jeden z otců dokonce svou dodávkou najel do zdi, aby v ní udělal díru, kterou by se děti dostaly ven. Pro řadu dětí však přišla pomoc pozdě a zemřely na udušení.

V objektu nebyly nouzové východy 

Podle deníku Reforma sloužila budova dříve jako továrna, měla pouze jeden východ a žádné nouzové východy. Koordinátor záchranářů Červeného kříže Guadalupe Ayalá bez dalších podrobností uvedl, že východy z budovy byly nepřiměřené. Naproti tomu ale Daniel Karam, ředitel mexických sociálních služeb, prohlásil, že budova odpovídala bezpečnostním předpisům a 26. května prošla kontrolou.

Mexická vláda vyslala na místo tým 15 specialistů na popáleniny, tři zdravotnické letouny a další lékařské vybavení, řekl prezident Felipe Calderón. Prezident také nařídil generálnímu prokurátorovi Eduardu Morovi, aby zahájil vyšetřování.

Porušení bezpečnostních předpisů zapříčinilo v minulosti několik smrtelných požárů v Mexiku. V roce 2001 zahynulo 21 lidí v hlavním městě Mexiku na diskotéce, která neměla protipožární detektory a měla pouze jeden nouzový východ. Ten byl navíc zamčen na řetěz. Po této tragédii zavřely úřady více než 140 nočních podniků, které porušovaly předpisy.

Související témata:

Výběr článků

Načítám