Hlavní obsah

V texaských školách pořádali "kohoutí zápasy" s retardovanými žáky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austin

V Texasu se šíří skandál s pořádáním zápasů mentálně retardovaných žáků. Ve středu nezávislá komise potvrdila, že po státní škole v Corpus Christi zjistila podobné případy v dalších dvou školách ve městech Mexia a San Angelo.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Případ objevila policie.

Článek

Šokující jednání zaměstnanců školy odhalila policie, když nalezla asi dvacet videí zápasů v odloženém mobilním telefonu. Zápasy, kdy se chovanci strkali a mlátili před očima zaměstnanců, se konaly opakovaně po většinu roku 2008 i v lednu roku letošního. Na záběrech se objevilo 11 bývalých i současných zaměstnanců školy. Sedm jich bylo suspendováno.

Podle deníku Dallas Morning News bylo v souvislosti s případem ze státních škol propuštěno už pět lidí. Podle policie bude nejpozději příští týden pět lidí obviněno a zřejmě vzato do vazby.

Problém není ojedinělý

I na dalších dvou školách se pořádaly zápasy mentálně postižených žáků, ovšem neměly formu nočního "klubu rváčů“. I tam ale zaměstnanci poštvávali proti sobě jednotlivé chovance.

"Není to izolovaný problém,“ uvedla Beth Mitchelllová z nezávislé organizace Advocacy Inc., která se problémem zabývá. "Scénář, kdy zaměstnanci podněcují chovance, aby se navzájem zneužívali, se objevuje i na dalších státních školách,“ oznámila.

Chybí peníze na dohled nad školami

Podle demokratického senátora Eliota Shapleigha z El Pasa je na vině nedostatek financí ve školství. "Státním školám systematicky chybějí zdroje. Dohled je tak malý, že zaměstnanci staví chovance jednoho proti druhému na lidských kohoutích zápasech.“ Doplácí na to zejména mladí, kteří musejí přebývat na školních internátech.

Senát proto v pondělí přijde s návrhem, aby se situací zabýval ombudsman a zvážilo se i využití monitorovacích kamer, zaměstnancům se odebraly otisky a provedly se u nich testy na drogy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám