Hlavní obsah

Mladá příznivkyně McCaina si vymyslela brutální útok černocha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PITTSBURGH

Americkou předvolební kampaní otřásl ve středu brutální útok dvoumetrového černocha na dvacetiletou Ashley Toddovou. Do obličeje ji vyřezal písmeno B, symbolizující jméno demokratického kandidáta na prezidenta Baracka Obamy, protože měla na své voze nálepku republikánského protikandidáta McCaina. V sobotu se ale přiznala, že si útok vymyslela. Policie jí stíhá. Čeká ji také psychiatrické vyšetření.

Článek

Dvacetiletá běloška Ashley Toddová z Pittsburghu útok nahlásila policii ve středu. Tvrdila, že ji přepadl, okradl a zbil "stokilový, skoro dvoumetrový černoch". Na krk jí přiložil čepel nože a požadoval peníze. Když viděl na jejím autě nálepku McCaina, podle jejích slov ji „praštil zezadu do hlavy, srazil na zem, kde ji bil a kopal do ní.“

Tvrdila, že jí řekl, že to měla být lekce po příznivce McCaina a že z ní udělá příznivce Obamy. Nakonec jí do obličeje vyřezal písmeno B. To mělo symbolizovat Baracka Obamu.

Policisté ale v její výpovědi našli celou řadu rozporů. Nebylo ji vidět na bezpečnostních kamerách u bankomatu, kde měl být útok spáchán. Nezdálo se jim ani to, že písmeno na pravé tváři bylo zrcadlově převrácené.

Proto byla poslána na detektor lži. Výsledky z detektoru známy nejsou, ale v noci na sobotu se Ashleyová přiznala, že si útok vymyslela. Vyšetřovatelka Maurita Bryantová oznámila: "Přiznala, že nebyla oloupena a neexistuje ani žádný dvoumetrový útočník."

Okamžitě byla vzata do vazby. Před soudem má stanout 30 října. Kauce byla stanovena ve výši 50 000 dolarů. Peníze Asheylová zaplatila. Na svobodu se ovšem stejně nedostane, má nařízenou psychiatrickou léčbu.

Celý případ rozbouřil USA

McCainova kandidátka na úřad viceprezidenta Sarah Palinová Toddové telefonovala, aby jí vyjádřila sympatie. Představitelé Obamovy kampaně vydali prohlášení, v němž útok odsoudili.

Barack Obama má ve volbách šanci stát se prvním Afroameričanem zvoleným americkým prezidentem a podle dosavadních průzkumů veřejného mínění si před McCainem udržuje náskok.

Reklama

Výběr článků

Načítám