Hlavní obsah

Bush uspořádá kvůli finanční krizi summit světových lídrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CAMP DAVID

Americký prezident George Bush uspořádá v blízké budoucnosti summit světových lídrů, aby projednali strategie, jak se vypořádat s globální finanční krizí. Bush to uvedl v americkém Camp Davidu, kde jedná o krizi s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a předsedou Evropské komise Josém Barrosem. Podle Sarkozyho by se mohl summit uskutečnit v New Yorku už v listopadu.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

"Je nezbytné spolupracovat, protože jsme v krizi spolu," řekl Bush ještě před jednáním se Sarkozym a Barrosem. Dodal, že o plánech kolem summitu už s ním jednal japonský premiér Taró Aso, který nyní předsedá skupině G8 velkých průmyslově vyspělých zemí.

Svolat summit si vynutila nejhorší krize finančního systému od velké hospodářské krize ze 30. let minulého století. Bush zdůraznil, že summit nemá zpochybnit základní hospodářské principy mezinárodního kapitalismu. Postavil se proto proti nebezpečí hospodářské izolace a podpořil politiku otevřených trhů, která zvýšila životní úroveň a miliónům lidí ve světě pomohla dostat se z chudoby.

Sarkozy vyzval k reorganizaci současné struktury mezinárodního finančního světa, jejíž základy vznikly na konci druhé světové války. Sarkozy, jehož země nyní předsedá Evropské unii, zdůraznil, že by o kormidlo měli přijít ti, kdo světové finance do nynější situace dostali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám