Hlavní obsah

Pěstitel koky zůstává v čele Bolívie, země je dál rozdělená

Právo, Novinky, BBC, aa, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LA PAZ

Levicový bolivijský prezident Evo Morales, který je indiánského původu a začínal jako pěstitel koky, zůstane v čele země. Rozhodlo o tom nedělní referendum. Morales okamžitě oznámil, že míní pokračovat v levicových reformách a v přerozdělování místního bohatství, proti němuž se stavěly čtyři bohatší provincie.

Foto: David Mercado , Reuters

Evo Morales slaví vítězství

Článek

Podle neoficiálních výsledků získal Morales přes 60 procent hlasů voličů. Z rozhodnutí nejvyššího soudu musel získat nejméně tolik hlasů, kolik dostal v prezidentských volbách - 53,7 procenta. Pak mohl předložit reformy.

U moci ale zůstali i čtyři z šesti guvernérů bohatších provincií, které Moralesovy plány odmítaly. Jim stačila nadpoloviční většina hlasů voličů. U moci zůstal i guvernér provincie Santa Cruz Ruben Cosas, jehož příznivci vyšli do ulic s požadavkem autonomie.

Analytici upozorňují, že Bolívie zůstává i po referendu rozdělenou zemí. Jeden z Moralesových odpůrců, guvernér Cochabamby Manfres Reyes Villa dokonce odmítl uznat výsledky referenda a odejít z funkce.

Čtyři východní amazonské provincie, kde leží obrovská ložiska zemního plynu a ropy, se v nedávném referendu neuznaném centrální vládou vyslovily pro větší autonomii. Požadují větší podíl na výnosech z těžby a staví se proti solidárnímu přerozdělování ve prospěch zaostalých centrálních a západních andských provincií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám