Hlavní obsah

V Guatemale poprvé dokázali, že adoptované dítě bylo ukradené

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GUATEMALA CITY

V Guatemale poprvé dokázali, že dítě, jež bylo legálně adoptováno, matce ukradli. V Guatemale pohřešují desítky dětí a podezření, že je únosci prodávají do zahraničí, zejména Spojených států, tam panují už roky. Průlom přinesla soukromá iniciativa jedné matky a rozbory DNA dítěte, které vypátrala.

Foto: Profimedia.cz

Guatemalské úřady se potýkají s vysokým počtem únosů dětí.

Článek

Aně Escobarové unesli půlroční dceru Esther loni v březnu. Ozbrojení muži ji zamknuli v úložních prostorách v rodinné prodejně obuvi severně od Guatemala City. Vyšetřovatelé dceřinu stopu nezachytili a případ uzavřeli. Escobarová se proto rozhodla pátrat na vlastní pěst. Dítě našla v USA po boku ženy, jež ho adoptovala na základě falešného rodného listu.

Úřady nyní adopci Esther vyšetřují. Je více než pravděpodobné, že akce řídí důmyslná síť. Podezřelí jsou úředníci, právníci a lékaři. Guatemala se potýká s vysokým počtem únosů dětí a podezření, že jsou děti prodávány do zahraničí, nejsou nová. Vláda kvůli tomu v květnu adopce pozastavila a nařídila důsledné prověřování jednotlivých případů.

Guatemala je po Číně druhou nejčastější zemí původu dětí, které v USA adoptují. Američtí rodiče za děti ročně zaplatí desítky miliónů dolarů. Loni bylo ve Spojených státech adoptováno přes 4 700 guatemalských dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám