Hlavní obsah

V Chile opět otevřeli případ zpěváka Victora Jary zabitého po puči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANTIAGO DE CHILE

V Chile znovu otevřeli případ vraždy folkového zpěváka Victora Jary, zabitého v roce 1973 po Pinochetově puči. Soudce Juan Eduardo Fuentes ve středu oznámil, že prozkoumá dalších 40 důkazů.

Článek

Victor Jara byl zavražděn hned po převratu na národním stadiónu v Santiagu de Chile. Vojáci mu podle svědků nejprve zpřeráželi a popálili ruce, aby již nikdy nemohl hrát. Pak jej zastřelili.

Osmatřicetriletý Victor Jara patřil k nejvýznamnějším představitelům hnutí nové písně. Podporval presidenta Salvatora Allendeho, který byl svržen při převratu z 11. září 1973.

Soudce Fuentes už uznal z vraždy vinným bývalého důstojníka chilské armády, plukovníka Maria Manriqueze. Po jediném stání však případ uzavřel.

Jara byl jedním z 3197 lidí, kteří zemřeli nebo zmizeli během vlády junty. Pozůstalí po Jarovi, který se stal symbolem nelidskosti Pinochetových pohunků a porušování lidských práv, mají pocit, že armáda kryje spolupachatele plukovníka, který zůstává v domácím vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám