Hlavní obsah

Bush mohl za sedm let v Bílém domě zchudnout

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush, zdá se, během uplynulých sedm let, které strávil v Bílém domě, zchudnul. Hodnota jeho majetku mohla klesnout až na „pouhých“ 6,5 miliónu dolarů. Napsal to deník Washington Post s odkazem na přiznání vládní etické komisi.

Foto: Avi Ohayon/GPO/Handout , Reuters

George a Laura Bushovi

Článek

Majetek Bushe a jeho manželky Laury se na počátku jeho prezidentova mandátu pohyboval od devíti do 24 miliónů dolarů. Nyní to může být 6,5 až 20 miliónů dolarů. Přesné údaje není možné z přiznání určit, etická komise nepožaduje podrobné údaje. Loni však Bushovi uvedli majetek v minimální hodnotě 7,5 miliónu dolarů. Je proto možné, že jeho majetek klesl, protože dolní hranici rozmezí snížil.

Nejhodnotnějším jejich majetkem je ranč v texaském Crawfordu. Má mít hodnotu až 5 miliónů dolarů.

Bohatnul Cheney

Jisté ovšem je, že viceprezident Dick Cheney si vedl v uplynulým letech lépe. Se ženou Lynne uvedl majetek v hodnotě mezi 21 a 99 milióny dolarů. Cheneyovi tak mohli za Bushova prezidentování zbohatnout až o 29 miliónů dolarů.

Také daňová přiznání za rok 2007 obou státníků z minulého měsíce naznačují, že na tom byl Cheney finančně lépe. Bushovi nahlásili zdanitelný příjem necelý milión dolarů, zatímco Cheneyovi téměř trojnásobek.

Přiznání k etické kanceláři uvádějí i rozličné dary, které Bush s Cheneym v uplynulém roce dostali. Bush například obdržel od soukromého výrobce z Wisconsinu bicykl za víc než 6 000 dolarů.

Reklama

Související články

Bushovi vydělali loni přes jedenáct miliónů

Prezident USA George W. Bush spolu s první dámou měli za rok 2007 zdanitelný příjem 719 274 dolarů (asi 11, 36 mil. korun) a na daních zaplatili 221 635 dolarů...

Výběr článků

Načítám