Hlavní obsah

Kameramana televize Al-Džazíra propustili z Guantánama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ/CHARTÚM

Kameraman televize Al-Džazíra, který byl šest let zadržovaný na americké základně Guantánamo, byl propuštěn a předán do Súdánu. Oznámily to v pátek tiskové agentury s odvoláním na informace televize Al-Džazíra.

Článek

Osmatřicetiletý kameraman Samí Hadždž byl zadržen v prosinci 2001 na afghánsko-pákistánské hranici a od června 2002 byl na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě, kde mají USA věznici pro osoby údajně podezřelé z terorismu.

Od začátku ledna loňského roku držel hladovku na protest proti podmínkám ve věznici a také proti tomu, že je vězněn, aniž by byl obžalován z terorismu či postaven před soud.

Hadždžovo propuštění uvítala organizace Reportéři bez hranic (RSF), podle níž neměl být v žádném případě zadržován takhle dlouho. "Americké úřady nikdy neprokázaly, že by byl zapojen do nějaké zločinné činnosti," uvedla RSF v prohlášení. "Jeho případ je jen dalším příkladem bezpráví, které vládne na Guantánamu. Tato základna by měla být uzavřena tak rychle, jak to bude možné."

Propouštění vězňů

Spojené státy v poslední době propustily několik vězňů z Guantánama pod podmínkou, že jejich případ převezmou úřady v domovských zemích. Nedávno Guantánamo opustil i další reportér - fotograf agentury AP Bilál Husein, kterého Američané zatkli před rokem v Iráku kvůli podezření, že napomáhá povstalcům.

Věznice na Guantánamu

Věznice na Guantánamu byla otevřena po útocích na New York a Washington z 11. září 2001 pro podezřelé osoby zadržené v Afghánistánu a dalších zemích v rámci americké "války proti terorismu". Táborem prošlo na 800 lidí a v současnosti je tu nadále zadržováno 275 z nich.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám